L’Hospital del Mar mostra l’impacte social de la psoriasi a través de la realitat virtual

La psoriasi afecta aproximadament a 125 milions de persones al món, que s'enfronten a dificultats en les activitats quotidianes

La psoriasi és una malaltia crònica i immune que apareix sobre la pell. Es produeix quan el sistema immunitari envia senyals erronis que acceleren el cicle de creixement de les cèl·lules de la pell. Amb l'objectiu de reduir l’estigma de les persones amb psoriasi, l’Hospital del Mar de Barcelona acull un projecte pioner de realitat virtual desenvolupat per Acción Psoriasis i Lilly per millorar el coneixement de la societat sobre aquesta malaltia i facilitar als pacients portar una vida sense donar explicacions sobre les lesions cutànies que poden aparèixer a la seva pell.

La iniciativa està disponible i oberta al públic els dies 22 i 23 de maig de 08,30 a 15 h, en el vestíbul principal de l’Hospital del Mar. Allí, a través d’unes ulleres de realitat virtual, l’espectador pot viure l’experiència de formar part de la història real d’una persona amb psoriasi que assisteix a una classe de pilates i ha d’afrontar la visibilitat de les seves plaques. L’espectador interactua amb el pacient mitjançant contacte visual i estableix el seu propi judici sobre la situació, generant així un alt grau d’empatia.

Per aquest motiu s’ha utilitzat l’estereoscòpia, que permet reproduir una situació real a través d’informació visual tridimensional, que al seu torn crea il·lusió de profunditat, i el so binaural, que transmet una sensació de so 3D similar a la d’estar físicament en el lloc on es produeixen els sons. En el desenvolupament del projecte, han participat des de l’inici pacients i dermatòlegs per generar una història que pot resultar quotidiana per a les persones amb psoriasi.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que està recorrent diversos hospitals, és sensibilitzar als ciutadans de l’impacte de la psoriasi a la societat, ja que, segons els experts, altera de forma important la qualitat de vida dels pacients. A pesar que afecta a més d’un milió de persones a Espanya, la conscienciació d’aquesta patologia és baixa i existeix una percepció errònia que és una malaltia contagiosa.

A l'estiu la pell dels pacients és està més exposada a les mirades

“És molt important donar a conèixer la malaltia donat que a l’estiu és quan la pell dels pacients amb psoriasi està més exposada a les mirades dels altres. Tenint en compte que la foto exposició és una bona aliada en el tractament de la malaltia, poder exposar la pell al sol (de forma controlada) és una recomanació que els dermatòlegs fem als nostres pacients. Tot i això, la por als comentaris o al rebuig que senten els pacients és sovint un inconvenient per a poder fer-ho i, per tant, contribuir a la millora de la psoriasi, fet que encara empitjora més la seva qualitat de vida”, ha dit Dra. Marta Ferran, dermatòloga de l’Hospital.
Per la seva banda, Santiago Alfonso, director d’Acción Psoriasis, ha afirmat que la normalització de la malaltia és un dels objectius que persegueixen des d’aquesta associació de pacients: “Les noves tecnologies ens ajuden al fet que la població entengui millor els reptes als quals s’enfronten cada dia els pacients, que no se sentin sols i, en definitiva, que tinguin una millor qualitat de vida i aspirin a anar més enllà de la seva malaltia”.

Sobre la psoriasi en plaques de moderada a greu

La psoriasi afecta aproximadament a 125 milions de persones al món, el 20% de les quals té psoriasi en plaques de moderada a greu1,2. La psoriasi es pot manifestar a qualsevol part del cos i està associada a altres patologies importants com diabetis i la malaltia cardíaca3. La forma més habitual de psoriasi, la psoriasi en plaques, es presenta en forma de taques vermelloses cobertes amb una capa de cèl·lules mortes de la pell de color blanc platejat1.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article