S'obre la porta a 400 joves de la Catalunya Central perquè puguin retornar al sistema educatiu o trobar una feina

En la primera edició del programa 'Noves Oportunitats', que va arrencar fa un parell d'anys, 75 nois i noies van tornar a estudiar i es van firmar 140 contractes laborals


Ampans, la fundació Intermèdia i el Servei d'Ocupació de Catalunya posaran en marxa a partir del mes de juny a la Catalunya Central el programa ‘Noves Oportunitats’, amb la idea de treballar per la inserció i formació d'uns 400 joves en risc d'exclusió social de les comarques del Bages, Solsona, Osona, Berguedà i Anoia. La responsable del programa al territori, Ada Colomer, ha explicat que el projecte ‘Noves Oportunitats’ s'adreça a joves d'entre 16 i 24 anys que no treballen i han abandonat els estudis amb l'objectiu que recuperin les ganes d'aprendre i retornin al sistema educatiu, o bé es formin i trobin una feina.

Dels 377 joves que van participar en la darrera edició, que es va iniciar el 2015, 75 van tornar al sistema educatiu i 140 van obtenir un contracte laboral. Colomer ha destacat que els sectors que han inserit més nois i noies són la indústria i l'hostaleria, precisament dos dels àmbits econòmics que més destaquen a la Catalunya Central. L'Èric Garcia és una jove que avui té 20 anys i està decidit a cursar un grau superior de Tècnic en Audiovisuals i espectacles. Fa uns anys, però, no tenia els seus objectius vitals tan definits, sinó tot el contrari. Va plegar de l'institut amb 16 anys sense haver obtingut la ESO i es trobava molt desmotivat. Durant dos anys, dels 16 als 18, ni va estudiar ni va treballar. "No vaig fer res", ha reconegut. A través d'una treballadora social, va assabentar-se de l'existència del programa 'Nous Horitzons', i s'hi va apuntar. Un cop passada l'experiència, la recomana 100%. "Entrar al programa va ser un punt d'inflexió per a mi", ha assenyalat.

Durant aquest temps, entre d'altres, l'Èric va aprendre a fer un currículum o a enfrontar-se a una entrevista de treball. "Coses que de cara a entrar al mercat laboral van molt bé", ha assenyalat. A més, també ha fet un curs d'atenció al client, s'ha tret el curset de manipulador dels aliments i unes pràctiques al Consum de Sant Fruitós.

Durant aquests dos anys, però, l'Èric no ha recorregut aquest camí sol, perquè l'Alba Torrens li ha fet de mentora social. La idea, segons ha relatat aquesta jove, és que hi hagi una persona adulta que actua com a "referent", "una persona adulta i amb una trajectòria vital diferent a la del jove que l'acompanya i l'orienta", "perquè el propi jove pugui desenvolupar i potenciar totes aquelles habilitats que desconeix o que té adormides".

Torrens ha explicat que, des de l'inici, l'Èric i ella van connectar molt bé i creu que la figura de mentor serveix per empènyer aquests joves a aconseguir els seus reptes. La mentora s'ha mostrat molt orgullosa del canvi que ha experimentat l'Èric des que van començar el programa. "Al principi, l'Èric era una persona molt tímida, reservada, i li costava poder expressar-se i gestionar bé les emocions. S'ho quedava molt tot per ell. Ara, en canvi, podem parlar de tot i explica com se sent", ha relatat.

Itineraris a mida per a cada alumne

El programa té una àmplia vessant innovadora en l'aspecte metodològic i un gran valor afegit perquè reforça les competències socials, cíviques i emprenedores dels joves, així com un treball d'apoderament a partir d'interessos motivacionals com l'esport, la cultura i les noves tecnologies. "Hem vist que treballar el jove des dels 360 graus és fonamental per assolir els objectius", ha destacat la responsable del Serveis d'Atenció i Suport als joves del SOC, Marta Masagué. El programa ofereix actuacions integrades i personalitzades d'orientació, formació, acompanyament i intermediació i pot oferir als joves itineraris de fins a dos anys que els han de permetre desenvolupar el seu projecte professional i personal.

El programa té quatre fases. Després d'un primer servei d'orientació, el jove defineix el projecte professional i vital que voldrà seguir amb assessorament i el mentoratge continuat. En un segon estadi, els joves fan set o vuit "tastets" d'ofici directament amb l'empresa. A partir d'aquí, s'estableix el seu propi itinerari de formació (certificats de professionalitat, per exemple), o decideixen retornar al sistema educatiu a l'aula d'estudi on se'ls prepararà per les proves d'ESO o als cicles de formació professional.

En l'anterior edició del programa 'Noves Oportunitats', Ampans va acompanyar amb continuïtat 377 joves de la Catalunya Central, 75 dels quals van retornar al sistema educatiu o van aconseguir una inserció laboral superior als sis mesos de durada. Al llarg del programa es van realitzar un total de 140 contractes temporals i 191 acreditacions formals, ja sigui el graduat en ESO, Certificat de Professionalitat i formació a mida amb empreses.

Importància de la implicació de les administracions, col·lectius i empreses del territori

La responsable del projecte a la Catalunya Central, Ada Colomer, ha destacat que la implicació de l'entorn comunitari i empresarial del territori és molt important. En l'anterior edició, més de 160 empreses de la Catalunya Central van col·laborar per apropar els joves a la realitat social i laboral, mitjançant accions de voluntariat o processos de 'mentoring'. És el cas d'AKI, Masats, Tous, Diesa, Mc Donalds, Consum cooperativa o Oliva Torras, entre d'altres. Enguany, s'espera que més d'un centenar hi tornin a participar.

'Nous Horitzons' és un programa a nivell de tot Catalunya que a cada territori es gestiona de manera independent amb una entitat de proximitat. En el cas de la Catalunya Central, mitjançant una UTE, es gestiona a través d'Ampans i la fundació Intermèdia, dins del programa d'ocupació juvenil a Catalunya i és finançat amb fons europeus i també pel SOC. A Manresa, el Centre de Noves Oportunitats on s'hi atendran els joves està situat a l'Avinguda dels Dolors.

Tot i la gestió que es duu des de la capital del Bages, en aquesta edició s'establiran vuit punts de referència repartits per les diferents comarques de la Catalunya Centra. En el cas del punt de la Vall del Ges – Lluçanès (Osona), aquest serà itinerant.

El pressupost global del programa per a tot Catalunya és de 22 milions d'euros, mentre que en el cas del projecte a la Catalunya Central, aquest té un pressupost que ronda els 3 milions d'euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article