Més d'una tercera part dels avis i àvies no decideixen quan tenen cura dels néts

El 47% ho pacta amb els fills i només en el 12% dels casos són ells qui ho determinen

Més d'una tercera part dels avis i àvies no decideixen ells quan tenen cura dels néts. Així, el 31% explica que són els fills qui ho decideixen; en el 4% dels casos són els gendres o les joves; en el 2%, la parella d'aquests avis i àvies i en l'1%, els néts. Només el 12% decideixen ells quan tenen cura dels néts i el 47%, ho pacten amb els fills i filles. Són els resultats de l'estudi 'La figura dels avis i àvies esclaus a Catalunya', elaborat per l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA), que s'ha presentat aquest dimecres en el marc de la inauguració de la FiraGran, a Barcelona.

El 49% de les persones enquestades van reconèixer que existeix la figura dels 'avis esclaus'. Són aquells que no han sabut o no han pogut posar límits o negar-se a la cura dels néts i que això "els genera situacions d'estrès o problemes de salut no ben gestionats", ha assenyalat la sociòloga i responsable de projectes de SIENA, Sònia Díaz.

El 48,6% de les persones enquestades en l'estudi creu que la figura dels 'avis esclaus' existeix, perquè no poden escollir cuidar els néts o perquè no tenen temps per fer el que els agradaria. En canvi, el 38,3% nega que existeixi aquesta figura, ja que als avis i àvies, els toca ajudar els fills (així ho pensen els 7,9%) o bé perquè cuidar dels néts és un regal (30,3%). En estudi, elaborat per SIENA amb el suport de Mémora, a través de la seva fundació, hi han participat 750 persones majors de 60 anys de Catalunya, el 86% dels quals tenen néts.

Ara bé, només el 3,36% dels avis que tenen cura dels néts es reconeix en aquesta figura. Els responsables de l'estudi han atribuït aquest baix percentatge al doble factor de reconèixer una realitat però no veure-s'hi identificat i a la "duresa" del concepte 'avis esclaus', però aquest és el que més apareix en les recerques, segons ha assenyalat el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora i infermer especialista en infermeria geriàtrica, Josep París, acompanyat pel president de la Fundació FiraGran, Juli Simón.

Portar-los a l'escola o recollir-los i donar-los els àpats

El 73,3% de persones que són avis i àvies afirmen que cuiden dels seus néts. El motiu principal per tenir-ne cura és per ajudar els fills que treballen, amb un 59,38%. Un 38,7% d'avis cuidadors es fan càrrecs dels néts alguns dies a la setmana i un 23,5% en té cura cada dia. Les principals tasques desenvolupades pels avis i àvies són portar els néts a l'escola i/o recollir-los, amb un 26,9%, i donar-los el dinar i/o el sopar, amb un 23,91%.

En els darrers deu anys, la crisi econòmica ha obligat moltes famílies a demanar el suport dels avis i les àvies per mantenir les feines i estalviar en la despesa d'escoles bressol i activitats extraescolars. Els responsables de l'estudi han recomanat als avis i àvies que no deixin de tenir cura d'ells mateixos, perquè també és "una manera d'allargar el temps que estaran amb els néts".

Inauguració de FiraGran 2018

La 20a edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, FiraGran, ha arrancat aquest dimecres amb la previsió de superar els 35.000 visitants. Les Drassanes Reials de Barcelona seran fins dissabte un punt de trobada per a les persones grans i un aparador d'entitats, empreses i institucions que ofereixen serveis adreçats a aquest col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article