Els docents protesten a les delegacions del govern espanyol perquè es deixi l'“educació en pau”

Exigeixen que no s'utilitzi políticament el paper de l'escola catalana i als mestres i professors


Uns 300 professors s'han concentrat aquest dimecres a la tarda davant la delegació del govern espanyol a Catalunya per reclamar que es deixi l'“educació en pau”, davant la “campanya de criminalització i acusacions d'adoctrinament” que estan patint els docents en els darrers mesos. La concentració, amb el lema ‘Deixeu l'educació en pau, volem educar en llibertat’, ha estat convocada de forma unitària pels sindicats d'ensenyament -ASPEPC·SPS, CCOO, CGT, UGT, USOC i USTEC·STEs (IAC)-, que també han organitzat mobilitzacions aquest dimecres a les subdelegacions del govern espanyol a Girona, Tarragona i Lleida.

A Barcelona, els participants a la protesta han cridat proclames com ‘Adéu siau, adéu siau, deixeu l'educació en pau’ o ‘Tots som docents del Palau’, amb referència a l'IES El Palau, de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). Precisament, el professor d'aquest institut i delegat sindicat de CGT, Josep Lluís del Alcázar, ha explicat que volen que el Parlament doni suport a una moció per mostrar la solidaritat amb els docents del centre. De moment, aquest dimecres han fet arribar al president de la Cambra, Roger Torrent, una proposta de moció i esperen reunir-se amb els grups parlamentaris la setmana que ve.

Els sindicats d'ensenyament han mostrat l'enuig per les acusacions d'adoctrinament a docents i pels dubtes que s'han sembrat sobre l'escola catalana en els darrers mesos amb concentracions aquest dimecres i amb la vista posada també a la manifestació convocada pel 10 de juny a Barcelona. “Hem convocat aquestes concentracions a les quatre delegacions per dir ‘prou’ a l'estat espanyol, que es deixi l'escola en pau’, ha afirmat David Córdoba, d'USTEC-STEs, que ha afegit: “Amb les judicialitzacions que hi ha hagut al Palau i a la Seu d’Urgell i amb els requeriments, ens trobem que no estem podent educar en llibertat”.

En un comunicat signat per tots els sindicats d'ensenyament i que han llegit al final de la concentració, han mostrat el rebuig a les “incriminacions” que han patit alguns docents en els últims mesos i posen en valor “la bona tasca” dels professionals del sistema educatiu. 

Les organitzacions sindicals demanen que "no s'utilitzi políticament el paper de l'escola", que "ha d'estar al marge d'estratègies polítiques, siguin les que siguin”. “El col·lectiu docent ha estat i és un pilar bàsic del sistema educatiu català i no mereix carregar amb acusacions infundades i tendencioses, derivades del moment polític actual”, subratllen en el comunicat.

Els sindicats exigeixen al Departament d'Ensenyament que defensi els treballadors “davant les acusacions d'adoctrinament” i que, a més de fer “l'acompanyament necessari”, surti “al pas públicament davant falses acusacions d'incitació a l'odi” i que faci “públics els informes pertinents”. Les organitzacions sindicals avisen que faran un seguiment dels casos existents d'acusacions d'adoctrinament contra professors i dels que puguin aparèixer i que actuaran en conseqüència per defensar el personal docent en general.

La delegació del govern espanyol a Barcelona es trobava custodiada per diverses furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. A més del tall de trànsit a la cruïlla entre els carrers de Mallorca i Roger de Llúria, punt de la concentració, els Mossos d'Esquadra han restringit el pas de vianants en el tram del carrer de Mallorca entre Pau Claris i Roger de Llúria.

A Tarragona, més d'un centenar de persones s'han concentrat davant la subdelegació del govern, a la plaça Imperial Tàrraco. El portaveu d'USTEC a Tarragona, Josep Maria Cartanyà, ha alertat que hi ha docents que “callen les opinions perquè hi ha una por implícita" que, diu, "cal revertir": “s'ha de valorar una escola que ha d'educar en el pensament crític, per la llibertat i per la democràcia i hem de fer front als qui han agafat l'escola com a punt de confrontació social en aquest país”.

Unes 150 persones també s'han concentrat a Lleida i han volgut posar en valor “la bona tasca” dels professionals del sistema educatiu català. Amb el manifest que s'ha llegit, s'ha volgut deixar clar que “el personal docent ha demostrat en tot moment la seva preparació i dignitat professional per educar als infants i joves en el respecte als valors de democràcia, pluralitat, diversitat i convivència com a vertebradors d'una societat oberta com la nostra”.

Els professors d'El Palau busquen el suport del Parlament

L'assemblea del professorat de l'IES El Palau i la Plataforma de suport 9 del Palau de Sant Andreu de la Barca han fet arribar aquest dimecres al president del Parlament una proposta de moció perquè els grups polítics acordin en els propers dies mostrar la solidaritat amb els docents i la comunitat educativa del centre, “així com altres que puguin trobar-se en una situació similar”.

El text, que és pràcticament idèntic que el de les mocions que s'estan debatent als ajuntaments, insta la Fiscalia a retirar les acusacions contra docents d'aquest centre i a demanar l'arxivament immediat dels processos judicials. A més, reclama que les institucions educatives i polítiques protegeixin i donin suport als professors d'aquest institut de Sant Andreu de la Barca i que es publiquin les indagacions de la inspecció educativa. El text també exigeix que s'aturi la “campanya de criminalització” dels docents i l'“ofensiva contra l'ensenyament públic català”.

L'assemblea de professors i la plataforma de suport esperen reunir-se la setmana que ve amb els grups parlamentaris i poder tirar endavant aquesta moció, segons ha assenyalat Del Alcázar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article