Les dones amb diabetis tenen un 70% més de risc de morir després d'un ictus

Els investigadors de l'Hospital del Mar han analitzat un miler de casos i recomanen fer un seguiment exhaustiu de les pacients


Les dones amb diabetis tenen un 70% de risc de morir després d'haver un ictus. Els homes amb la mateixa patologia, en canvi, només tenen un 22% de risc. Dona, diabetis i ictus és una “mala combinació”, segons un estudi recent de neuròlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, que han trobat una clara relació entre aquests tres factors i la mortalitat cinc anys després de patir un ictus isquèmic.

L'estudi és el més complet que s'ha fet fins ara en aquest camp, com detallen des de l'hospital. En total, els científics han analitzat un miler de casos, el 36% dels quals eren pacients amb diabetis. “Quan intentem identificar factors predictors de mortalitat i d’evolució, en general no es fa distinció per sexes ni per factors de risc. Però sí que hi ha diferències i, a vegades, l’impacte que poden tenir aquests factors de risc en el pronòstic i en el desenvolupament de la malaltia ens ajuda a tenir una informació més acurada en el seguiment dels pacients, també en l’àmbit preventiu”, explica el doctor Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia Clínica de l’Hospital del Mar i coordinador de l’estudi.

L'explicació per a les diferències entre gèneres, però, és encara “desconeguda” per als investigadors. Com apunta el coordinador de l’estudi, l’edat a la qual les dones pateixen un ictus és, de mitjana, més elevada que en els homes i la seva situació funcional és una mica pitjor. A més, els efectes són pitjors i els atacs, més agressius. Uns elements que podrien tenir relació amb la menopausa i la pèrdua de protecció hormonal, que també incrementa els efectes de la diabetis.

De fet, les pacients amb aquesta patologia presenten factors de risc cardiovascular més elevats, més discapacitats i una mortalitat relacionada amb problemes cardiovasculars més alta. “Sembla que les dones diabètiques tenen un increment de la mortalitat atribuïble a patologia cardiovascular, un fet que en aquest estudi no veiem en els homes diabètics. Això suggereix una major vulnerabilitat cardiovascular en les dones diabètiques que han patit un ictus”, assenyalen els investigadors.

Un grup d'alt risc

Els resultats del treball, expliquen, poden servir per fer un seguiment més exhaustiu de les pacients, perquè són un ”subgrup d'alt risc”. L’ictus isquèmic és el tipus d’ictus més habitual. Representa entre el 80 i el 85% del total. Es produeix per l’obstrucció d’una artèria del cervell. En general, l’ictus o accident cerebrovascular, és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a l’Estat espanyol i es calcula que afectarà una de cada sis persones al llarg de la seva vida. A Catalunya, cada any es registren 13.000 nous casos i 3.800 morts per aquesta patologia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article