El Síndic acusa l'Estat espanyol de fer retrocedir la sanitat catalana “30 anys i nou legislatures”

Ribó reclama al govern espanyol que “deixi els temes sanitaris al marge del conflicte amb Catalunya per evitar-ne la instrumentalització”


El Síndic acusa l'Estat espanyol de fer retrocedir la sanitat catalana “30 anys i nou legislatures”. Rafael Ribó ha denunciat aquest dijous al Parlament que el recurs del Tribunal Constitucional contra la Llei catalana de sanitat “atempta contra la salut de tota la societat”. A més, acusa l'Estat d'incomplir les recomanacions de l'OMS.

El síndic ha destacat que ja fa trenta anys que el Ministeri de Sanitat, llavors encapçalat per Ernest Lluch, va obrir la porta a la implementació progressiva del dret universal a la sanitat. Han passat nou legislatures i, tal com assevera el Ribó, “la manca de pressupostos, per una banda, i les decisions del Govern de l’Estat, per l’altra, han comportat més retrocessos que no millores”.

”Especialment significatius són el Decret llei d’abril de 2012 i el recurs d’inconstitucionalitat del passat mes de març de 2018 contra diversos articles de Llei catalana 9/2017, d’universalització de l’assistència sanitària. Una direcció contrària a les línies marcades per l’Organització Mundial de la Salut, que en recomana la implantació”, reconeix el Síndic.

Per això, ha reclamat a les administracions catalanes i al Parlament que emprenguin els “mecanismes legals necessaris” perquè es faci efectiu el dret a l’atenció sanitària universal. A més, insta el govern espanyol a recuperar el model sanitari d’atenció universal previ al 2012 i a legislar-ne el dret d’acord amb els principis d’igualtat i no-discriminació. També li reclama que “deixi els temes sanitaris al marge del conflicte amb Catalunya per evitar-ne la instrumentalització partidista, com ha succeït arran del recurs al Tribunal Constitucional contra la Llei catalana de sanitat”.

En la presentació de l'informe sobre la universalització de l'assistència sanitària a la cambra de representants, Ribó també ha demanat a l'Administració “proporcioni una informació veraç i clara” per evitar situacions d’inseguretat provocades pel desconeixement i la informació errònia que es facilita a les persones afectades sobre els seus drets.

Les persones estrangeres no abusen dels recursos sanitaris

L'informe aporta dades que indiquen que, tot i que està molt arrelada, “la creença que les persones estrangeres abusen dels recursos sanitaris no té cap fonament”. Així, segons dades de CatSalut, l’abril de 2018 hi havia 114.573 persones estrangeres empadronades a Catalunya que no estaven acreditades com a assegurades ni beneficiàries, ni es trobaven dins dels supòsits d’assistència sanitària en situacions especials que regula la norma estatal. Aquestes persones representen l’1,53% de la població resident a Catalunya.

A més, en general, s'explica a l'informe, són persones sanes que utilitzen un 50% menys que el total de població els recursos de salut, excepte el servei d’urgències, on fan un ús similar. Pel que fa a la despesa sanitària, amb dades del 2016, la despesa per càpita també és la meitat que la de la població total. En definitiva, assenyala el Síndic en l'informe, ”un 0,9% de població que genera el 0,4% de despesa sanitària”.

A més, assegura que “negar la cobertura de determinades prestacions a llarg termini pot ser perjudicial”. Així, per exemple, d’acord amb la normativa actual, avui dia aquestes persones no es poden beneficiar dels programes de salut preventius, que suposen una despesa molt inferior als tractaments d’urgència de malalties greus o de caràcter crònic. Sobre el turisme sanitari fraudulent, el Síndic ha assenyalat que s’ha de combatre, però que no s’ha de confondre amb l’accés universal a l’assistència sanitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article