Més d'un miler de persones clamen pels drets de les persones ‘sense papers’ i la derogació de la Llei d'Estrangeria

La marxa porta als carrers de Barcelona les reivindicacions de les tancades d'immigrants que s'estan duent a l'antiga Escola Massana, el Poblenou i Badalona


Amb el lema ‘El racisme ens tanca’, unes 1.200 persones, segons xifres facilitades per l'Ajuntament de Barcelona, s'han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona per exigir la derogació de l'actual Llei d'Estrangeria, denunciar la situació de milers de persones migrades i refugiades al nostre país i a l'auge d'accions racistes.

La marxa, que ha sortit de la plaça de Catalunya i ha recorregut les Rambles, és un dels punts culminants de tot un seguit d'accions que van iniciar-se ara fa més d'un mes, el passat 21 d'abril, quan desenes de persones van començar una tancada indefinida a l'antiga escola Massana, al barri del Raval de Barcelona, contra el “racisme institucional”. A aquesta li va seguir una altra tancada a l'Església del Sagrat Cor del Poblenou i ara, fa tot just una setmana, ha sorgit una altra rèplica fora de la capital catalana, a Badalona, on una vintena d'immigrants ocupen un local al barri de Llefià. A més, ja hi ha 400 entitats que s'han adherit al manifest de la Tancada Antiracista.

La marxa s'ha allargat durant dues hores, i ha baixat per les Rambles, ha passat pel passeig de Colom i ha pujat per la Rambla del Raval per finalitzar a l'antiga Escola Massana, a la plaça de la Garduna. Vicky Columba, de 'Tras la Manta', i portaveu de la mobilització ha explicat que es vol lluitar contra el “racisme institucional”, del qual no se'n lliura cap administració perquè fa acomplir lleis "injustes" per al col·lectiu immigrant. Des de la Llei d'Estrangeria del govern espanyol fins a les multes i intervenció de material dels 'top manta', acomplint amb les ordenances municipals.

Columba ha assenyalat que ja hi hagut reunions amb Generalitat, delegació del govern espanyol i Ajuntament de Barcelona, de les que només s'ha aconseguit fins ara un “prenem nota”. “Tots prenen nota, però sabem que estem en any electoral i que prendre nota és una activitat que els agrada molts als polítics”, ha indicat l'activista. “Interpel·lem a partits, institucions i a tots els grups que es consideren antiracistes a posicionar-se per escrit a les nostres demandes”, ha reclamat Columba. “Perquè les paraules se les enduu el vent i hi ha gent que porta més de deu anys sense la seva situació regularitzada”, denuncia.

Entre les reivindicacions que hi ha sobre la taula, s'insta a què es regularitzi la situació dels immigrants sense contracte de treball, que es facilitin els tràmits de nacionalització sense haver de fer exàmens amb preguntes “trampa” i valoracions “arbitràries”, així com un servei de sanitat “per a tothom”. També s'exigeix el tancament dels Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) i que es millori l'acollida dels refugiats que arriben a Catalunya, entre d'altres. I és que, segons aquest col·lectiu, la situació dels anomenats ‘sense papers’ ha empitjorat en els darrers anys.

La tancada de l'Escola Massana s'inspira en la multitudinària acció que va tenir lloc ara fa 17 anys, l'any 2001, quan prop de 800 persones van tancar-se a a l'Església de Santa Maria del Pi de Barcelona, per reclamar els drets dels migrants no regularitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article