El consum de tabac a Catalunya arriba a mínims històrics i cau especialment en les dones

De les 27 persones que moren cada dia per culpa del tabac, set tenen malalties cardiovasculars perquè es triplica el risc d’infart de miocardi


El consum de tabac a Catalunya continua baixant i l’any passat va assolir l’índex mínim des que es recullen aquestes dades, fa més de 25 anys. Així ho ha anunciat l'Agència de Salut Pública, en el marc de la XIX Setmana Sense Fum, que se celebra des de divendres passat i fins el proper dijous, dia en què es commemora el Dia Mundial contra el Tabac. En concret, l’any 2017, la prevalença de fumadors diaris i ocasionals en majors de 14 anys va ser del 24%, la xifra més baixa mai registrada.

Respecte l’any 2016, l’any passat va ser remarcable el descens del consum experimentat en les dones, ja que després d’uns anys en què aquest estava estancat entre el 21% i el 20%, al 2017 va caure fins el 18,5%. Malgrat aquests indicadors, que demostren que s’està fent un treball molt eficient en la lluita contra el tabaquisme a Catalunya, encara fumen més d’un  milió i mig de persones.

De fet, de les 27 persones que, de mitjana, moren cada dia a Catalunya per causa del tabac, set són per culpa de malalties cardiovasculars. I és que el tabac fa que les artèries acumulin greix i disminueixin la seva elasticitat, triplicant el risc d’infart de miocardi o angina de pit.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha posat en valor l’esforç de la ciutadania i dels professionals sanitaris, especialment de l’atenció primària, per assolir aquest nou descens en el consum de tabac. “Deixar de fumar és una molt bona idea i tenim eines eficients per ajudar a fer-ho”, ha assenyalat Guix, tot i confirmar els riscos que suposa l’existència de la cigarreta electrònica o el tabac sense combustió.

La causa d’una de cada sis morts a Catalunya

Al 2015 es van registrar a Catalunya 9.485 morts atribuïbles al consum de tabac, una xifra que va augmentar lleugerament després d’anys anteriors en què davallava. Segons dades de l’any passat, un 21,7% dels fumadors a Catalunya ho fan diàriament i un 2,3% de forma ocasional.

El consum és més elevat entre persones de 25 a 34 anys i és superior en homes en la majoria de grups d’edat. També és més alt en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis primaris i sense estudis. És especialment destacable el fet que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2016, passant d’un prevalença d’aproximadament del 20% a una del 9,2%. De fet, el consum de tabac entre els alumnes de secundària d’entre 14 i 18 anys va arribar als seus valors més baixos al 2016.

L’any passat va continuar baixant la venda de cigarretes (la xifra més baixa fins ara i equivalent a la meitat que l’any 2015), així com també de cigars i de tabac de cargolar. El que s’ha mantingut ha estat el bon acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics, que porta a nou de cada deu persones a declarar que gaudeixen d’un ambient lliure de fum en diferents entorns, com ara el lloc de treball o la llar.

Prohibir fumar al cotxe i pujar el preu del paquet

L'enquesta que proporciona les dades de l'Agència de Salut Pública durant aquesta Setmana Sense Fum, on han participat més de 5.000 persones, prop del 70% dones, apunta diferents conclusions rellevants. En primer lloc, el 62% dels fumadors han fet almenys un intent per deixar de fumar. En segon lloc, el 90% dels no fumadors considera que hauria d’estar prohibit fumar en vehicles privats o, almenys si hi van persones vulnerables; aquesta dada és remarcable considerant que en l’enquesta feta l’any passat aquest percentatge no superava el 66%. També un 66% considera enguany que hauria d’estar prohibit fumar en llocs públics a l’aire lliure, com recintes esportius, piscines o centres comercials oberts.

L’enquesta conclou, a més, que les mesures més valorades per reduir el consum de tabac és la prevenció en joves i incrementar el preu i els impostos del tabac: en concret, apujar-lo fins a vuit euros el paquet, segons el 62,4%% dels enquestats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article