Alba Vergés substituirà Toni Comín i serà, finalment, la nova consellera de Salut

El president Quim Torra modifica el Govern per superar el bloqueig i incorpora Borràs, Calvet i Chacón

Hi haurà un total de 13 conselleries, sis liderades per dones i set per homes


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha modificat el seu Govern per superar el bloqueig i ha incorporat quatre cares noves. Alba Vergés liderarà el departament de Salut enlloc de Toni Comín, que és a Bèlgica, com també Lluís Puig, que el substituirà Laura Borràs al capdavant de Cultura. Pel que fa als dos empresonats a Estremera, Elsa Artadi passarà al departament de la Presidència enlloc de Jordi Turull, i Àngels Chacón encapçalarà el departament d'Empresa –on en un inici havia d’anar Artadi. Finalment, a Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet substituirà Josep Rull. La presa de possessió del vicepresident i de tots els consellers es faria en principi la setmana que ve, segons han explicat fonts de la Presidència a l'ACN. 

En un comunicat del departament de la Presidència s’informa que els “consellers empresonats i exiliats” han fet arribar a Torra un missatge on expressen la seva voluntat de fer-li confiança, i on demanen que les institucions catalanes es tornin a posar al servei del poble “el més aviat possible”. Així, Turull, Comín, Rull i Puig reafirmen que han volgut “sempre” formar part de “la solució i no del problema” i que se senten en tot moment “legitimats”. En aquesta línia, els quatre manifesten que s’entenen “consellers legítims del Govern”, i que ni el 155 ni l’ús que fan els tribunals espanyols del dret i la justícia no podran dissuadir-los d’aquesta convicció. 

7 homes i 6 dones

Amb l’objectiu de desbloquejar la situació, diu el comunicat, Torra nomena els nous consellers. Així doncs, el Govern quedarà format per 13 persones: 6 dones i 7 homes. El titular d’Economia i Hisenda i el vicepresident de l’executiu serà Pere Aragonès. Artadi ocuparà la conselleria de Presidència a més de ser portaveu del Govern. Ernest Maragall liderarà l’àrea d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Miquel Buch capitanejarà la cartera d’Interior, i Josep Bargalló la d’Ensenyament.

Al seu torn, Vergès s’ocuparà de la conselleria de Salut, i Calvet de la de Territori i Sostenibilitat. Borràs s’encarregarà de Cultura, i Ester Capella de Justícia. Chakir El Homrani serà el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i Chacón d’Empresa i Coneixement. Finalment, Puigneró liderarà l’àrea de Polítiques Digitals i Administració Pública, i Teresa Jordà la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Alba Vergés, al capdavant de Salut

Vergés és la secretària nacional d'ERC en l'àmbit de la salut i benestar, i és diputada al Parlament des del 2012. La legislatura passada, precisament, va presidir la comissió de Salut. Vergés, llicenciada en Economia per la UB i enginyera tècnica en informàtica de Gestió per la UOC, va ser cap d'administració, comptabilitat i finances del Consorci Sociosanitari d'Igualada entre el 2008 i el 2012, quan va incorporar-se al Parlament. 

Vergés també ha treballat com a administrativa a la Delegació del Col·legi d'Agents Comercials de Barcelona, a l'Anoia, i com a programadora júnior al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, desenvolupant programes de gestió de botigues de roba.

És militant d'ERC des del 2011, després d'haver estat número 3 de la llista a les eleccions municipals d'Igualada. El 2012 va entrar per primera vegada al Parlament, va ser reescollida el 2015 amb Junts pel Sí (JxSí), i el 2017 amb la candidatura d'ERC-Catalunya Sí, on va ocupar la sisena posició. Durant la legislatura anterior, Vergés va presidir la comissió de Salut i, a més a més, la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya. En aquesta legislatura, Vergés va ser escollida secretària quarta de la Mesa del Parlament, sent l'única dona d'aquest òrgan polític.

Entre la seva acció parlamentària, Alba Vergés ha destacat per haver portat al Congrés dels Diputat aquest mes de maig, al costat de les també diputades Marta Ribas (Catalunya en Comú-Podem) i Assumpta Escarp (PSC), la proposta de reforma del Codi Penal per despenalitzar l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi, una iniciativa sorgida del Parlament de Catalunya.

Entre els reptes que trobarà Vergés al Departament de Salut destaca la defensa de l'accés universal a la sanitat, posant en qüestió després de la suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional durant els mesos en què s'ha aplicat el 155. El pla de xoc de les llistes d'espera, el pla per acabar amb la saturació de les urgències o la desprivatització de la sanitat són alguns dels projectes iniciats per Comín que la nova consellera també es trobarà sobre la taula.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article