Proactiva Open Arms incorporarà drons per rescatar les persones refugiades al Mediterrani

Hemav Foundation desenvolupa un projecte que permetrà als socorristes actuar amb més rapidesa i augmentar la seguretat


Proactiva Open Arms incorporarà drons d'última tecnologia per salvar persones que fugen de països en guerra o sumits en la pobresa o inestabilitat política i que intenten arribar a Europa pel Mediterrani. Es tracta d'un projecte que està desenvolupant Hemav Foundation, entitat que es presenta oficialment aquest dimarts, i que ha rebut el nom de 'Freeda'.

L'objectiu és dotar Proactiva Open Arms de drons per poder controlar una àrea més àmplia, detectar embarcacions amb més rapidesa perquè els socorristes puguin actuar a temps i reduir el perill de la tripulació, cada vegada més amenaçada sobretot pels guardacostes libis.

El projecte 'Freeda' ha de permetre a Proactiva Open Arms rescatar amb "més eficiència" les precàries embarcacions de persones que busquen una vida millor a Europa i que es troben a la deriva al mar Mediterrani, que s'ha convertit en un immens cementiri.

De moment, Hemav Foundation n'ha desenvolupat la tecnologia a nivell de projecte i ara el repte és la "implementació real" dels drons, ha assenyalat el president de l'entitat, Àlex Gomar, a l'ACN. Hemav Foundation ha aprofitat la seva posada de llarg aquest dimarts a l'antiga fàbrica Damm per presentar el projecte i llançar una campanya per finançar-lo.

L'equip del projecte ha desenvolupat les plataformes i les aplicacions de software necessàries per al funcionament autònom dels drons, així com el processament automàtic de les imatges capturades. El dron d'inspecció pot volar distàncies llargues a gran velocitat de forma autònoma i capturar imatges que seran processades en el mateix aparell.

Quan detecti una embarcació que pugui necessitar assistència, enviarà les imatges a la tripulació de l'ONG perquè actuï de forma immediata. El dron captiu està preparat per volar connectat a un cable d'alimentació amb una autonomia il·limitada. Realitzarà vols autònoms a poca altura des de les llanxes de la ONG amb l'objectiu d'optimitzar el temps de cerca dels vaixells amb una vista aèria que permetrà detectar embarcacions a més de 10 quilòmetres.

"Podrem afegir els drons a la flota que ja tenim o enviar-los a inspeccionar una zona en lloc de les llanxes per fer cerques més ràpides", ha sospesat el coordinador d'operacions de Proactiva Open Arms, Gerard Canals, que ha reflexionat: "El dia a dia ens portarà al seu millor ús". Canals ha parlat de la possibilitat d'augmentar la seguretat de la tripulació.

"Treballem molt a la vora de països que no són precisament la zona més amigable del món i en algunes circumstàncies pot ser més interessant enviar un dron que no pas una embarcació tripulada, almenys per a la detecció i la vigilància, i evitar una estada perllongada si no és amb un motiu concret de rescat". "Evidentment, després si hem de fer rescat, no ens ho impedirà cap frontera ni si estem més o menys lluny de la costa".

El coordinador de Proactiva Open Arms ha assenyalat que l'actitud "agressiva" dels guardacostes libis ve de fa mesos i ha puntualitzat que ja el 2016 van disparar per allunyar el vaixell de rescat. "Ens tenen en el punt de mira perquè al final estem respectant la legislació internacional i els drets humans i sembla que això no va molt amb ells", ha afirmat Canals, que ha precisat, de tota manera, que els problemes els estan tenint sobretot amb Europa.

Control de les plagues de llagosta per lluitar contra la fam

Tot i que la fundació d'Hemav s'ha presentat aquest dimarts, aquesta empresa dedicada a la tecnologia dron fa alguns anys que treballa en projectes que puguin contribuir a solucionar problemes socials i humanitaris de gran complexitat. Aquest és el cas del projecte per controlar les superpoblacions de llagostes als deserts, que poden ser molt destructives, per lluitar contra la fam, en col·laboració amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). "Aquestes plagues, si no es controlen, poden provocar mortalitat infantil, desnutrició, esclavitud, prostitució", ha alertat Gomar.

De moment, han tingut una primera experiència sobre el terreny per a les primeres validacions tècniques, concretament al desert del sud de Mauritània, un "entorn molt difícil a nivell operatiu i legislatiu" que va requerir la protecció de l'exèrcit de Mauritània i de la FAO, ha assenyalat el president d'Hemav Foundation. "El que plantegem en els projectes és introduir la tecnologia dron, que la tenim a l'abast, per donar solucions amb un ús responsable", ha condensat Gomar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article