El Síndic reclama que la Comissió d’Infància debati com els mitjans tracten el sistema de protecció

Arran de l'emissió del documental ‘Desemparats’ a TV3, Ribó assenyala que cal explicar les mancances de la DGAIA, però de forma “prou contrastada”


El Síndic reclama que la Comissió d’Infància debati com els mitjans tracten el sistema de protecció arran de l'emissió del documental ‘Desemparats. El Dolor’ al Sense Ficció de TV3. Rafael Ribó considera "necessari" que els mitjans impliquin la societat en la protecció dels infants "per evitar situacions de rebuig i estigmatització" i "superar les mancances del sistema i la insuficiència de famílies acollidores", però també creu que s'ha de reflexionar sobre com el periodisme exerceix la seva funció social.

El Síndic també recorda, però, que el sistema té com a finalitat la defensa dels drets dels infants davant dels possibles maltractaments i "ha de disposar de serveis i recursos de prevenció, detecció i protecció". En concret, ha assenyalat en diverses ocasions l'existència de "males praxis i la necessitat de corregir-les" i ha exigit que es millori "estructuralment" tot el sistema de protecció, perquè li falten recursos i més adequats.

A més, considera que el sistema de protecció a la infància, que és "de gran complexitat", "no és prou conegut per la ciutadania" i s'ha de donar a conèixer. També apunta Ribó que els mitjans han d'explicar les dificultats que han d'afrontar els professionals i denunciar les mancances del sistema si s'han produït, sempre que respectin el drets a la intimitat de les víctimes, però que s'ha de fer amb rigor.

"La funció social del periodisme pot quedar afectada per la presentació no sempre prou contrastada de les decisions de l'Administració relatives a la separació dels infants de les seves famílies", detalla el Síndic. Per aquesta raó, s'ha adreçat al director de TV3, als responsables del documental Desemparats i al Consell de l'Audiovisual de Catalunya i ha demanat la compareixença al Parlament de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article