Neix la primera trobada d'observatoris LGTBI per unificar els registres d'agressions que pateix el col·lectiu

L’espai barceloní Francesca Bonnemaison acollirà l’esdeveniment internacional els dies 1, 2 i 3 de juny


Amb l’objectiu de conèixer les diverses entitats i accions dedicades a la prevenció, denúncia i intervenció contra l’LGTBIfòbia i per tal d'unificar les dades d'agressions contra el col·lectiu que publiquen els seus observatoris neix la Primera Trobada Internacional d’Observatoris Contra la LGTBIfòbia. La trobada tindrà lloc de l'1 al 3 de juny a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Només el 16% de les persones LGTBI que han patit una agressió fan el pas de denunciar. Tot i que la Llei 11/2014 garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i constitueix el marc normatiu per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, encara “falta voluntat política per desenvolupar-la plenament”, ha dit Eugeni Rodríguez, director de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) a a Catalunya.

A més, tot i que és important denunciar les agressions no és l'únic pas que s'ha de fer. “No només s'ha de fer la denúncia, sinó que s'ha d'ajudar la persona en tot el procés i,ara com ara, no hi ha un servei d'atenció a la víctima”, ha dit Rodríguez. Per aquest motiu, la trobada vol posar sobre la taula i debatre quines són les eines necessàries per donar atenció a la víctima.

Per aquest motiu, segons Rodríguez, “els observatoris han d’oferir complicitat a les persones LGTBI”. Una complicitat que es farà palesa durant la primera trobada d'observatoris, que tindrà lloc a Barcelona. La conferència inaugural anirà a càrrec de Miguel Ángel Aguilar, fiscal coordinador del Servei de Delictes d'Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona.

Per donar el tret de sortida a la prèvia de la jornada, aquest dijous, 31 de maig, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, rebrà al comitè coordinador de la trobada.

Impulsar un registre estàndard

Segons assenyalen des de l'OCH, l'objectiu principal de la trobada és unificar els registres d'agressions que pateix el col·lectiu. “El registre d'incidències és una eina que permet, d'una banda, saber quin és l'estat de la violència exercida en contextos determinats i, d'altra banda, argumentar l'existència de canvis legislatius i per construir una societat més justa”, ha dit Francisca. Per aquest motiu, des de l'Observatori volen iniciar una feina de recollida de violacions i, posteriorment, crear un registre estàndard de les incidències.

La trobada comptarà amb la participació de diverses associacions com SOS Racisme, Casal Lambda, entre altres. S'establiran sinergies entre els diferents observatoris contra l’homofòbia a nivell mundial. I Senegal i Costa Rica seran dos dels països que acudiran a la cita. “Amb Senegal és complicat el tema del registres d'agressions. Portem dos anys treballant amb ells i en aquesta trobada tindrem l'oportunitat de posar en comú d'intercanviar més experiències”, ha dit Francisca Cifuentes, la coordinadora de l'esdeveniment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article