El ‘Primer diccionari de medicina il·lustrat’ explica la salut amb ulls d'infant

L’obra de la professora de la UPF, Rosa Estopà, ajuda a trencar tabús i posa fi a falses creences


“Una al·lèrgia és una reacció que té el cos quan no et fa sentir bé alguna cosa o algun animal o planta que toques o menges, o quan hi estàs a prop”. Aquesta és una de les definicions que es troben al ‘Primer diccionari de medicina il·lustrat’ i que han fet infants, perquè altres infants les puguin entendre. El diccionari recull definicions i il·lustracions relacionades amb la salut i les malalties.

És una iniciativa dirigida per Rosa Estopà, lingüista i professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, en la qual hi han intervingut 1.200 infants de tot Catalunya. Aquesta iniciativa és fruit del projecte Jugant a definir la ciència del qual ja han sortit el Petit diccionari de ciència i el Petit imaginari de ciència, del projecte igualment liderat per Estopà, Avancem amb la ciència. El diccionari es va presentar el 17 de maig al Col·legi Oficial de Metges de Girona.

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és un llibre que vol explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i nenes escolten i fan servir quan parlen de la seva salut i de les seves malalties. Vuit escoles catalanes hi han contribuït i, durant tres cursos, alumnes de segon, tercer i quart de primària, han explicat i dibuixat a l'aula una paraula cada setmana. Un cop recopilades les definicions, els lingüistes les han desgranat i les han tornat a construir, amb l'ajuda dels pediatres. El Primer diccionari de medicina il·lustrat és un llibre original perquè és el primer diccionari de medicina per a nens i nenes en català.

Tots els pacients han de poder entendre què els passa

El diccionari conté 200 noms que serveixen per parlar de salut presentats per ordre alfabètic i 150 explicacions amb els dibuixos corresponents. Hi ha també 32 paraules que són sinònimes d’unes altres. Al final del llibre l’obra conté 33 verbs que tenen un significat específic en medicina (desinfectar, curar, injectar, receptar, sagnar) presentats en frases creades pels escolars i un atles de 10 dibuixos sobre el cos humà en què hi ha indicats 130 termes. En total, el diccionari inclou 366 paraules que els lectors poden fer servir en parlar de medicina.

Les paraules d’aquest primer diccionari de medicina són noms molt bàsics que fan servir els experts en salut (com ara els metges, els infermers, els logopedes, els dentistes, etc. ) amb un significat específic: al·lèrgia, ambulància, càries, hospital, infecció, mal de cap, operació, radiografia, refredat, termòmetre, vacuna, xarop, etc. Aquest diccionari pretén explicar els mots mèdics de manera fàcil i entenedora. Com explica la directora del projecte, l’obra vol acostar el llenguatge de la medicina als nens, perquè tots els pacients han de poder entendre què els passa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article