Barcelona envia requeriments a tres empreses energètiques per recordar el deute a famílies vulnerables

L'Ajuntament denuncia que no recordin als afectats que es poden acollir a la llei catalana per evitar el tall de subministraments


L'Ajuntament de Barcelona ha enviat un primer requeriment a les empreses Endesa, Gas Natural i Iberdrola per enviar cartes i missatges i trucar a diverses famílies en situació vulnerable recordant-los pagaments pendents, com havia denunciat també l'Aliança contra la Pobresa Energètica. De fet, la tinenta d'alcalde de Drets Socials ha anunciat que algunes persones “poden arribar a rebre set trucades en un mes”. Destaca, a més, que les energètiques subcontracten cobradores per fer aquestes comunicacions en què els avisen del deute que tenen, però en cap cas els anuncien que poden acollir-se a la llei catalana contra la pobresa energètica, segons la regidora.

Per aquest motiu, Ortiz avisa que la legislació marca que “no només es pot reclamar el deute sinó que també han d'avisar dels drets” de les persones i “això s'omet en totes les cartes”.

Així, el govern local ha optat per enviar aquest requeriment. De tota manera, si les empreses no rectifiquen a l'hora de notificar els pagaments pendents a persones en situació vulnerable, l'Ajuntament de Barcelona procedirà a obrir un expedient sancionador per incomplir la llei catalana.

Aquestes cartes de les empreses subministradores han arribat a l'Ajuntament a partir de les queixes dels usuaris als Punts d'Assessorament Energètic (PAE) que hi ha a la ciutat. Aquests equipaments es van posar en funcionament ara fa dos anys i en el que portem de 2018 ja han duplicat les atencions a persones respecte al mateix període que l'any passat. De moment, els PAE han atès una mitjana de 3.500 persones al mes.

D'altra banda, la tinenta d'alcalde de Drets Socials també ha anunciat que finalment ja hi ha cinc expedients sancionadors a empreses energètiques que hauran de pagar les sancions, que ronden els 30.000 euros per incomplir la llei de pobresa energètica. Aquestes sancions arriben després d'un llarg procés de recursos per part de les empreses, però Ortiz ha anunciat que en els cinc casos no poden recórrer més l'expedient i hauran d'abonar la quantitat corresponent.

En paral·lel, des de l'inici del 2018 ja s'han obert quatre expedients sancionadors més –dos a Gas Natural i dos més a Endesa- també per incomplir la llei de pobresa energètica. En aquest cas, però, tot just ha començat el procés i per tant es preveu que no passin mesos fins a tenir un resultat definitiu.

Des de la creació dels Punts d'Assessorament Energètic ja s'han aturat fins a 8.152 talls de subministrament. 5.020 van ser durant el 2017 i els 3.152 restants s'han produït durant els cinc primers mesos d'aquest any. Segons Laia Ortiz, aquestes xifres indiquen que “la projecció d'increment és del 56%”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article