Treball sanciona l'escola Viaró per discriminació per raó de sexe en la contractació de personal

El centre ha perdut el recurs presentat contra la multa imposada després d'una denúncia de CGT

L'escola Viaró haurà de pagar dues multes de 25.000 euros per haver fet discriminació directa per raó de sexe en la selecció de personal i, per tant, per vulnerar el dret d'igualtat de la dona en quant a la promoció professional. La sanció imposada per Inspecció de Treball deriva d'una denúncia del sindicat CGT que va alertar que en l'apartat del web del centre on es definia el caràcter propi de l'escola s'hi especificava que els professors de Viaró “seran sempre homes, excepte en l'etapa d'educació infantil”. Viaró ha perdut el recurs contra aquesta sanció i, per això, haurà de fer front a la multa. Des de CGT però, es vol continuar treballant perquè el Departament d'Ensenyament rescindeixi el concert educatiu amb aquest centre per incompliment.

CGT entén que el criteri de contractació que utilitzava Viaró incomplia el concert educatiu, amb la seva política de contractació. CGT Ensenyament també ha detectat possibles discriminacions per raó de religió en l'admissió de l'alumnat. Denuncia que fins el curs 206-2017, el formulari del web on s'especificava la documentació que calia aportar per a la formalització de la matrícula en el centre es demanava la “fe de baptisme”, un requisit que va desaparèixer després de l'acció del sindicat.

Per això, Marta Minguella, de CGT, ha declarat que s'aturaran aquí i que aprofitaran el relleu al Departament d'Ensenyament per a aconseguir la rescissió d'aquest concert educatiu, però també per a tots els centres de l'Opus Dei que es financen “amb 30 milions d'euros públics”. CGT recorda que al gener, poc després de la resolució que fixava aquesta sanció a Viaró, les patronals d'aquestes escoles van anunciar que els centres contractarien dones per primera vegada.

Rescindir els contractes a les escoles que discriminen per sexe

Des del sindicat han explicat que el gener passat van exigir aquesta rescissió i consideren “un fet gravíssim” que l'administració no ho hagi fet, ja que CGT recorden que el Departament hauria de vetllar perquè els centres educatius siguin espais “per combatre les desigualtats de gènere” i no perpetuar-les.

CGT també ha detallat que el mateix mes de gener es van reunir amb el director general de centres concertats i centres privats, Miquel Mateo, que es va comprometre verbalment a obrir una comissió de conciliació. El 25 d'abril passat se'ls va enviar la resolució de la comissió amb unes indicacions cap a l'escola.

De fet, ja l'any passat Junts per Catalunya, ERC i CUP van arribar a un acord per mirar de rescindir els contractes a les escoles que discriminen per sexe, moltes de l'Opus Dei. Tanmateix, amb l'aplicació de l'article 155, el govern espanyol va aprofitar per accelerar la renovació dels concerts educatius a aquestes escoles i, per tant, no es va poder aplicar la decisió del Parlament.

Per aquest motiu, ara demanen al nou conseller Bargalló que reprengui el mandat adoptat en seu parlamentària. També reclamen que els diners que es deixin d'invertir en aquests concerts es destinin a l'escola pública, un compromís que no van poder arrencar del Govern anterior.

“Al final, el que ens adonem, i això és una visió compartida per moltes veus de la comunitat educativa, és que s'enforteix l'escola privada-concertada alhora que se li permeten determinades vulneracions que no són admissibles. Mentre, l'escola pública té molts problemes d'inversió i model, com ara la segregació, que ha denunciat fins i tot el Síndic, o la manca de places que veiem aquests darrers dies", ha conclòs Minguella.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article