La FaPaC denuncia que Ensenyament engega el procés per “sostreure” la gestió del menjador escolar a 46 AMPA gironines

La federació exigeix al Departament que n'expliqui els “veritables motius” i critica que s'empari en un ús “fraudulent” de la llei


La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) denuncia que Ensenyament ha engegat el procés per “sostreure” la gestió del menjador escolar a 46 AMPA gironines. De moment, aquests són els casos que han arribat a oïdes de l'entitat. La majoria són del Gironès i el Pla de l'Estany, però també n'hi ha del Baix Empordà i del Ripollès. Des de la FaPaC critiquen que el Departament s'empara en un ús “fraudulent” de la nova llei de contractació pública a l'hora de retirar el servei a les AMPA.

Sostenen que un dels supòsits de la llei, precisament, permet excloure'n aquells serveis públics que es paguin amb fons particulars (com és el cas dels menjadors, ja que les famílies “n'abonen el 100% del preu”). A més, critiquen que l'únic document que se'ls ha fet arribar fins ara per explicar-ne els motius el va emetre la Diputació de Girona, i no la Generalitat. Un informe jurídic, diuen que tampoc “justifica aquest canvi de model”. D'ençà que van saber que la gestió dels menjadors per part de les AMPA perillava, la FaPaC assegura que durant els darrers mesos han viscut un autèntic “periple de reunions”. No només amb Consells Comarcals, sinó també amb representants d'Ensenyament a Girona i del Departament a Barcelona.

La federació denuncia que aquestes darreres setmanes han sabut que Ensenyament està “sostraient” la gestió dels menjadors a les AMPA “de bona part del territori de Girona”. En concret, parlen ja de 46 casos. La majoria són del Gironès (en concret, 25) seguit del Pla de l'Estany (11), però també hi ha casos del Baix Empordà (6) i del Ripollès (3).

La FaPaC assegura que el Departament, a través dels Consells Comarcals, “no pot negar la possibilitat de subscriure un conveni amb les AMPA en virtut de la normativa vigent”. De fet, directament, parlen que Ensenyament porta a terme una lectura “fraudulenta” de la nova llei de contractació pública, que és on rau el focus de la divergència.

Mentre que Ensenyament sosté que la llei impedeix que les AMPA continuïn gestionant els menjadors, la FaPaC assegura que la normativa sí que ho permet. De fet, diuen que l'article 11.2 del seu redactat “n'exclou qualsevol servei públic sufragat amb fons particulars pels quals s'hagin de pagar una tarifa, taxa o preu públic d'aplicació general”.

I aquest, subratllen, és el cas dels menjadors escolars (que les AMPA s'autogestionen o el deriven a empreses). “La prestació del servei escolar de menjador s'inclou en aquest supòsit, perquè són les famílies les que abonen el 100% del preu del menjador”, recull la federació en una nota de premsa.

Informe de la Diputació de Girona

La FaPaC exigeix al Departament d'Ensenyament que digui “públicament” que la nova llei “realment impedeix” que les AMPA continuïn gestionant els menjadors escolars. I critiquen que, de moment, no ha explicat “els veritables arguments” d'aquest canvi (que ells sospiten que es deu a la voluntat d'adjudicar el servei a grans empreses).

De fet, la federació denuncia que, fins ara, només se'ls ha fet arribar un informe jurídic sobre la polèmica. Però que no l'ha fet el Departament, sinó la Diputació de Girona, que “no té cap competència en matèria d'ensenyament”. A més, diuen que aquest document “no justifica aquest canvi de model”.

La FaPaC sospita que les AMPA de les comarques gironines no en seran les úniques afectades. Al comunicat, temen que Ensenyament acabi “fent el mateix a tot Catalunya i amb tots els serveis públics que ofereix mitjançant convenis amb altres entitats sense ànim de lucre”. Per això, la federació insisteix que la nova llei de contractació pública permet que les AMPA gestionin els menjadors escolars i exigeix que se'ls renovin els convenis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article