El tercer sector premia les entitats amb millors pràctiques de democràcia interna i transformació social

Projectes de l’Associació Alba (Tàrrega), Fundació Salut Alta (Badalona), Associació Oasiurbà (Raval) i Salesians Sant Jordi (La Mina) han rebut els Premis La Confederació 2018


D’entre 33 entitats social que optaven a ser reconegudes per bones pràctiques de democràcia interna i transformació social, quatre han estat premiades per La Confederació. La institució ha celebrat aquest dimecres a la tarda l’acte d’entrega dels Premis La Confederació 2018 al Centre Cívic Golferichs de Barcelona i ha aplegat un centenar de persones.

“Més enllà del caràcter assistencial sovint inherent als serveis d’atenció a les persones, reivindiquem el caràcter transformador del Tercer Sector Social, no només pel que fem sinó per com ho fem”, ha expressat el president de La Confederació, Joan Segarra, que ha obert l’acte.

En la categoria de la governança democràtica, l’Associació Alba (Tàrrega) ha estat premiada pel seu model de participació interna, i segons la Confederació, per “un canvi en la cultura de l’organització iniciat fa anys i que ha dotat de capacitat real de decisió al conjunt de professionals que en formen part”. En aquesta mateixa categoria, el jurat ha reconegut una iniciativa de la Fundació Salut Alta (Badalona) en la modalitat d’experiències de participació de persones usuàries per “haver obert el procés de creació d’un nou centre obert a més de cent persones vinculades a la comunitat: infants, joves i famílies, professionals, voluntaris i agents externs”.

El premi a les millors pràctiques en la categoria de transformació social ha reconegut un projecte de l’Associació Oasiurbà (Raval, Barcelona) en la modalitat d’innovació en productes i serveis, i a Salesians Sant Jordi – PES La Mina (La Mina, Barcelona) en la categoria d’experiències amb alt impacte en la comunitat.

El projecte ‘Punt Raval’ d’Oasiurbà té l’objectiu d’empoderar el veïnat en qüestions d’habitatge i ha rehabilitat pisos de famílies en situació d’exclusió social amb la participació de les persones afectades i d’estudiants universitaris d’arquitectura a través de tallers i la seva participació voluntària. Salesians Sant Jordi – PES La Mina ha impulsat un projecte per desestigmatitzar el barri de la Mina a través del web desdelamina.net, un canal de participació, informació i opinió amb la participació del teixit associatiu i comunitari. La Fundació Vicki Bernadet també ha rebut una menció especial del jurat pels projectes de prevenció d’abusos sexuals en la infància arreu del país i amb tots els col·lectius involucrats.

El conjunt de les 33 candidatures presentades a aquesta segona edició dels guardons han quedat recollides, però, a la publicació ‘Experiències inspiradores de Governança Democràtica i Transformació Social en el Tercer Sector Social’.

L’acte de lliurament dels Premis La Confederació 2018 ha tingut lloc després de l’Assemblea General Anual de l’entitat, en la qual s’ha presentat la proposta legislativa per a la gestió de serveis d’atenció a les persones a través d’un nou model de concertació al marge de la contractació pública.

Joan Segarra ha destacat que aquesta proposta “recull una demanda històrica del Tercer Sector català, busca excloure els serveis d’atenció de les persones de les lògiques de mercat i suposa un canvi radical en la conceptualització de model de relació entre les administracions públiques i la iniciativa social sense afany de lucre”.

Aquesta iniciativa, que segons Segarra ja ha estat desenvolupada amb èxit en altres comunitats autònomes, com Aragó i el País Valencià, “compta amb el consens de tot el sector i aprofundeix en les oportunitats que ofereixen les Directives Europees per garantir l’interès general i la qualitat d’aquesta tipologia de serveis”. La Confederació ja ha encetat una ronda de reunions amb els grups parlamentaris i amb el nou Govern de Catalunya amb l’objectiu últim d’assolir un pacte de país en aquesta matèria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article