‘Pareu de parar-me’, la campanya per aturar les identificacions per perfil ètnic “il·legals i inefectives”

SOS Racisme alerta que les persones d'origen estranger són aturades tres cops més per la policia que les persones blanques


Desnormalitzar les identificacions policials racistes i donar eines a les persones que les pateixen. Aquest és l'objectiu de la campanya ‘Pareu de parar-me’, impulsada per SOS Racisme. L'organització ha volgut visibilitzar aquests controls que es donen a diari a la via pública i una bona manera d’aconseguir-ho és promovent que les persones que en són testimoni no mirin cap a una altra banda i s’animin a fer ús dels seus privilegis per intervenir, sempre respectant la voluntat de la persona que està sent identificada i valorant la seva seguretat.

Les persones immigrants i membres de minories ètniques com els gitanos tenen tres vegades més possibilitats de ser parats i identificats per la policia que no pas les persones blanques, segons un enquesta de la Universitat de València del 2013.

Així, l'organització SOS Racisme considera que aquestes identificacions per perfil ètnic són il·legals i, a més, poc efectives pel que fa a la detecció de delictes amb les quals es pretenen justificar. Tot i que no hi ha dades oficials precises, l'any 2013 es van fer 6,6 milions d'identificacions, el 54,6% de les quals no tenien la nacionalitat espanyola. El 2015 també es van fer 6,6 milions d'identificacions, tot i que no s'inclouen dades de les policies locals i autonòmiques.

Per aquest motiu, l'organització ha publicat una guia perquè les persones que pateixen les identificacions sàpiguen identificar-les, com procedir mentre els para la policia i com denunciar-ho després. La guia, que és fruit del treball conjunt i del contrast amb persones i entitats de diferents comunitats que estan implicades a la campanya Pareu de parar-me, es pot descarregar al web de SOS Racisme.

L'estudi de la Universitat de València, basat en 2.800 entrevistes, concloïa que el 45% de les persones d'aspecte no caucàsic havien estat aturades per la policia, mentre que només un 6% dels caucàsics ho havien estat. SOS Racisme vol impulsar ara un estudi similar en diversos municipis catalans per conèixer l'actuació dels Mossos i les policies locals.

Com revertir la situació?

Per revertir aquesta situació, l'entitat vol que es faciliti informació operativa de qualitat als agents, que es prenguin mesures i es donin instruccions clares per prohibir i prevenir la identificació de persones amb descripcions massa genèriques i basades en el color de la pell, l'ètnia o característiques físiques, culturals o religioses.

Es pretén introduir un formulari d'identificació perquè cada actuació policial quedi documentada amb el lloc, hora, motiu, perfil ètnic i resultat. Això també permetria als cossos policials fer un control intern més exhaustiu i establir sancions als agents que discriminin per raó d'ètnia. Alhora, es vol fer més fàcil la denúncia d'aquests abusos per part dels afectats.

El 2007 i 2008 es va fer una prova pilot entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Girona, però no es va arribar a finalitzar i cap municipi català té prevista cap iniciativa similar. Per últim, SOS Racisme propugna una major diversitat ètnica dins dels cossos policials i que es creïn espais d'intercanvi entre les comunitats afectades i els cossos policials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article