El tercer sector demana al Govern més coordinació per garantir l'acollida de persones migrades

Alerta que la manca d’inversió pública posa en risc la sostenibilitat dels suports que ofereixen les entitats socials


La Taula del Tercer Sector ha reclamat més coordinació entre les administracions públiques i les entitats socials una bona acollida i inclusió de les persones migrades i refugiades. Ho ha demanat en el marc de la jornada que ha organitzat aquest matí, juntament amb la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), sobre ‘Migració i Refugi. Acollir per a una major cohesió social’ a l'Ateneu Barcelonès, on també ha reclamat millorar la coordinació entre els diferents departaments de la Generalitat per donar una resposta integral a les necessitats de les persones.

En aquest sentit, les entitats socials han avisat que els esforços que s'estan portant a terme “seran en va si no es disposa d'un model integral d'acolliment i protecció que permeti planificar les necessitats a curt, mitjà i llarg termini”. A la jornada, la Taula del Tercer Sector també s'ha referit a les dificultats que té en la gestió de l’acollida i l’acompanyament a les persones migrades i refugiades i ha alertat que la falta de finançament i els retards en els cobraments posen en risc la sostenibilitat dels serveis i suports que actualment ofereixen a les persones. Així mateix, també s'ha mostrat preocupada per la falta de concreció sobre el rol del tercer sector en l’atenció a les persones, sobretot de les que es troben en situació administrativa irregular.

Per això, a més d’una major coordinació entre les administracions i les entitats socials, la Taula del Tercer Sector ha elaborat un manifest que reclama augmentar la inversió pública en temes migratoris i ha alertat que cal destinar recursos econòmics en àmbits essencials com l’educació, l’habitatge, la formació i el treball.

Així mateix, ha demanat una reforma del marc legislatiu estatal amb l’impuls de mesures que permetin reactivar l’“ascensor” social i laboral de les persones migrades, a més d’assegurar el seu accés a àmbits on estan infrarepresentats com la funció pública, les universitats i els mitjans de comunicació. També ha reclamat que es garanteixin els drets dels infants migrats i refugiats, com marca la Convenció de l’ONU sobre els drets de l’infant, i que les polítiques migratòries posin per sobre de tot l’interès superior de l’infant “sense perjudici de garantir-li el plus de protecció que la seva situació requereixi”.

A més d’aquestes reclamacions, la Taula s’ha compromès a garantir els suports que les persones migrades i refugiades requereixen, independentment de la seva situació administrativa i a fer ús de totes les eines d’incidència per exigir a les administracions la resposta, previsió i els recursos que garanteixen una bona acollida, a més de denunciar la vulneració dels drets de les persones per part de les Administracions i donar suport a l’administració per avançar en la defensa d’un Pacte d’Estat per a l’acolliment, l’atenció integral i la inclusió social de les persones migrades i refugiades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article