El Govern manté els preus universitaris i descomptes a les rendes baixes actuals per al curs vinent

El sistema de tarifació social permet als estudiants pagar entre un 0% i el 25% del cost de l'estudi


El Govern ha presentat aquest dijous una proposta a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que preveu mantenir els mateixos preus públics i les mateixes rebaixes per accedir als estudis universitaris que el curs passat.

Així, per al curs 2018-2019 els estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau. També es manté la rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social. Aquestes rebaixes, aplicades per primer cop el curs 2017-2018, són fruit d'una nova reducció del 30% que s'aplica a la bonificació existent per a aquests dos trams de renda.

Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, la Junta del CIC ha ratificat la proposta del Govern que preveu no actualitzar el preu dels crèdits de la primera matrícula. Serà el sisè any consecutiu que s'aplica aquesta norma.

El sistema de tarifació social, que es regula a través del decret de preus, permet als estudiants pagar entre un 0% i el 25% del cost de l'estudi. La resta, com a mínim el 75%, va a càrrec del finançament directe de la Generalitat. Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca s'indica, doncs, que el cost majoritari d'un grau universitari "no repercuteix directament" en l'estudiant que cursa la titulació.

Així, a banda dels estudiants del tram 0 que tenen la gratuïtat dels estudis, els del tram 1 paguen un 5% del cost total dels estudis. Aquest tram acull tots els estudiants de grau que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri però que queden exclosos dels ajuts estatals per no complir els requisits acadèmics.

Pel que fa als del tram 2, el cost dels estudis que assumeixen se situa en el 7,5%. De mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris, el 81% restant l'assumeix l'Administració.

La implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l'exercici de professions regulades continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Per al tram 2, és del 20%; per al tram 3, del 15%; per al tram 4 del 10%, i, finalment, per al tram 5 del 5%.

En el cas dels màsters que no habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades, continua l'opció que habilita als Consells Socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article