El CAC denuncia 13 continguts d'Internet que culpabilitzen les víctimes de la violència masclista

Alguns blogs denunciats a la Fiscalia proposen la submissió química amb drogues per violar dones


El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha denunciat davant el fiscal especial de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona 13 continguts d'Internet que, segons aquest ens, "culpabilitzen a les dones víctimes de la violència masclista i proposen la submissió química amb drogues per poder-les violar".

Entre els continguts denunciats, que han estat recollits i analitzats en un informe elaborat pel CAC, hi ha cinc vídeos de YouTube, amb títols com Com saber si ets una calenta ******; quatre blogs, com Orgullo Machista; dues webs, com La 'víctima’ de la Manada es una gorda indeseable que denunció por despecho; un fòrum i una comunitat virtual. Els continguts denunciats de YouTube tenen d’1.656.927 visualitzacions i mostren escenes de violació de dones, aparentment de ficció, que van acompanyats de comentaris favorables. A més, un dels blogs proposa drogar o emborratxar les víctimes per poder-les violar.

Segons un comunicat del CAC difós aquest divendres, aquest informe té per objectiu identificar continguts a Internet susceptibles de ser considerats missatges afavoridors de conductes de violència masclista. L'ens assegura que "les conductes detectades poden ser susceptibles de constituir un delicte que tipifica l'article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal".

El regulador català també ha posat els fets en coneixement de l'empresa Google, propietària de la plataforma de vídeos YouTube, i de les empreses que allotgen la resta de continguts per demanar-los-en la retirada immediata.

L’informe del CAC constata que hi ha continguts que culpabilitzen les dones dels actes de violència que pateixen. Un dels fòrums analitzats duu el títol Me han violado (por ser una calienta******), y ahora qué? i una de les entrades diu: "Si no vols problemes, no pugis el tio al pis, ni li donis canxa". En aquesta comunitat virtual també es fa referència al cas de violència masclista que es va produir durant els Sanfermines del 2016 i un dels comentaris diu "no et fiquis en portals amb 5 tiarrones. Sentit comú".

Una de les webs denunciades difon dades personals de la víctima del cas dels Sanfermines, com el nom i els cognoms, la data de naixement, la ciutat de residència i un fotograma del vídeo enregistrat per un dels condemnats. A més, el post demana difondre el vídeo de la violació perquè els espanyols puguin decidir si hi va haver delicte.

Altres continguts propugnen la violència masclista com un dret dels homes. També s'han detectat escenes de violència masclista de ficció televisiva que s’acompanyen d’un discurs complaent en els comentaris que pugen els usuaris. En un dels blogs es difon un vídeo en què un home aborda una dona en un indret solitari, l’amenaça amb una navalla i després la viola. Les imatges van acompanyades de textos favorables, com “El que cal que li passi a cada p*** del planeta”.

Altres continguts desautoritzen les dones i les mostren com a inferiors als homes. I també hi ha continguts favorables a la submissió química de les dones en els actes de violència masclista. En aquest darrer cas, els continguts proposen la violació de dones que prèviament han estat drogades. Per exemple, es veu una imatge d’una dona inconscient en el seient del darrere d’un cotxe amb el missatge: "Emborratxar una noia és més barat que pagar per una prostituta".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article