La Generalitat crearà una oficina perquè la Reforma Horària sigui una realitat el 2025

El pacte farà pivotar les observacions del consell assessor d'experts i dinamitzarà el treball amb les altres administracions


El Departament de Presidència crearà una oficina per implementar la Reforma Horària i executar-ne el pla de transició amb l'horitzó de l'any 2025. Aquest era un dels acords que va recollir el Pacte per a la Reforma Horària signat el 17 de juliol de l'any passat i aquest divendres, en la inauguració de la Setmana dels Horaris, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha ratificat aquest compromís.

El promotor de la Reforma Horària, Fabian Mohedano, ha assenyalat que els objectius d'aquesta oficina seran "fer pivotar les observacions del consell assessor d'experts de la reforma horària, dinamitzar l'estructura de governança amb els agents socials i econòmics fer seguiment de les polítiques transversals a través de la comissió interdepartamental, així com dinamitzar el treball amb les altres administracions i institucions".

La cinquena edició de la Setmana dels Horaris se celebrarà de l'11 al 15 de juny amb diverses activitats programades per dinamitzar aquest repte de la transformació del temps de vida quotidiana com a variable en la recerca de creixement i benestar.

Artadi ha ratificat el "compromís absolut" per crear aquesta oficina que haurà d'impulsar els acords que es van signar el juliol de l'any passat i capitanejar així la transició cap a la Reforma Horària. La consellera de la Presidència ha afirmat que aquest repte de transformació social entronca de ple amb l'objectiu de les polítiques públiques de millorar la qualitat de vida de les persones.

De moment, el Govern ha avançat mitja hora la reunió setmanal del Consell Executiu, que començarà a dos quarts de deu. D'aquesta manera, la compareixença d’Artadi, que també és la portaveu del Govern, s'avançarà a la una del migdia, amb l'objectiu que acabi a les dues. Abans, la compareixença dels portaveus s'allargava fins més enllà de les dues, horari que comportava, per exemple, que molts dels periodistes no dinessin fins entrada la tarda. "No són les 12 del migdia, com dinen en altres països europeus, però ho tenim una mica més endreçat", ha valorat Artadi.

Aquest és un exemple d'una mesura que comporta avantatges i que és fàcil d'aplicar. El promotor de la Reforma Horària ha assenyalat que les administracions han d'impulsar la implementació de la Reforma Horària però que també és "fonamental" que cada persona faci una "anàlisi" per endegar petits canvis personals. Per a Mohedano, el temps és "democràcia" i "igualtat".

En la inauguració de la Setmana dels Horaris, també hi han participat la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó; el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, i el membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària Lluís Casado. Que ha subratllat que “el temps és el bé més escàs que ens iguala a tots”.

Durant l'acte s'han presentat diverses iniciatives a favor d'una racionalització dels horaris. S'ha projectat una part del documental 'Lladres de temps', de Cosima Dannonitzer, una coproducció internacional de Polar Star Films; el president de la Comissió per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, Ignasi Buqueras, ha presentat el seu llibre Dejemos de perder el tiempo i l'Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha parlat de la campanya per avançar el prime time.

La cinquena Setmana dels Horaris és la primera edició que se celebra amb el Pacte per a la Reforma Horària aprovat. Es tracta d'un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, al teixit productiu i a les institucions públiques per motivar canvis que permetin l'adaptació a uns temps més humans i cívics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article