Les 11 propostes dels nens i nenes de Barcelona per millorar el seu benestar

L’Ajuntament s’ha compromès a obrir més espais de trobada amb els infants, valorar les seves propostes abans d'acabar l’any


Els nens i nenes de 6è de l’Escola Cervantes, al districte de Ciutat Vella, han presentat l’Agenda dels infants a l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a la Tinenta de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, amb l’objectiu de traslladar les demandes i propostes dels nens i nenes de 10 a 12 anys de la ciutat.

L’Agenda dels infants recull les seves 11 grans demandes i proposa 115 actuacions importants, des del seu punt de vista, per viure millor a Barcelona. Aquestes propostes s’adrecen tant a l’Ajuntament i altres administracions, com a les escoles, a les famílies i als mateixos nens i nenes.

L’Agenda és el resultat d’un treball col·lectiu iniciat a finals del 2016 en el marc del programa Parlen els nens i nenes: benestar subjectiu de la infància a Barcelona, un programa municipal de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona que realitza l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB) amb l’objectiu de ser una eina de la ciutat per conèixer i millorar el benestar dels infants partint de les seves visions i opinions.

Durant el 2017, l’IIAB va realitzar la primera enquesta sobre benestar subjectiu de la infància a Barcelona que van respondre 4.000 nens i nenes d’entre 10 i 12 anys de la ciutat de tots els districtes de la ciutat (el 15% dels infants d’aquesta edat) i, per tant, els resultats són representatius dels 25.000 infants d’aquesta franja d’edat que viuen a Barcelona.

Les primeres dades de l’enquesta es van presentar el novembre de 2017 en roda de premsa per part de la Tinenta de Drets Socials, Laia Ortiz, i la Directora de l’IIAB, Maria Truñó. A partir d’aquí, es van dur a terme 84 tallers participatius per interpretar conjuntament amb els nens i nenes els resultats inicials de l’enquesta i per demanar-los que fessin propostes de millora del seu benestar.

Les 11 demandes dels infants per millorar el seu benestar

Les 11 principals demandes que fan els nens i nenes d’entre 10 i 12 anys de la ciutat de Barcelona, desenvolupades en 115 accions concretes són: Tenir més temps per gaudir amb la família, tenir menys temps d’estudis i més temps lliure per jugar i estar amb els amics i amigues, sentir-se més segurs i segures, i rebre més suports quan tenen problemes, més escolta i prendre’s seriosament el que diuen, demanen també més llibertat i més confiança en les seves capacitats.

A més, els infants volen participar en les decisions de l’escola i canviar les maneres d’aprendre, lluitar decididament contra el bullying i prevenir-lo, així com també cuidar-se millor, hàbits saludables i satisfacció amb el propi cos, ja que l’aspecte físic és, segons diuen, la principal causa d’assetjament. La solidaritat dels infants també s'expressa en la seva demanda que tothom tingui el que necessita i donar més valor a les coses que tenen, més vida amb la gent del barri i espais per trobar-se amb altres nens i nenes i, finalment, fer més coses a l’aire lliure, en una ciutat més verda.

Justament, el temps, la llibertat i la vida d’estudiant són els tres aspectes que van sortir més mal parats en l’enquesta, aquells en què els infants expressen un major grau d’insatisfacció. Concretament, la meitat dels nens i nenes de Barcelona no estan prou satisfets amb el seu temps lliure (el 53%) ni tampoc amb la llibertat o autonomia que tenen (el 48%). I 4 de cada 10 no estan prou satisfets amb la seva vida d’estudiant (el 42%).

Lluny de ser aspectes inconnexes, aquests tres àmbits d’insatisfacció estan estretament relacionats: els horaris escolars, la quantitat de deures que tenen i el volum d’activitats extraescolars que fan (sobre les quals diuen que no tenen prou llibertat per decidir) generen la sensació de tenir poc temps lliure per jugar, i per passar amb la família i menys autonomia de la que voldrien per decidir què fer amb el seu temps.

 

Obrir diàlegs i donar respostes

En aquest sentit, l’Agenda dels infants, amb les seves 11 demandes de millora del benestar i les seves 115 propostes d’actuació, no és un punt i final sinó un punt de partida, una oportunitat per obrir diàlegs entre els infants i les persones adultes de la ciutat per trobar solucions i millorar, conjuntament, el benestar dels nens i nenes. Per això, a partir d’ara l’Ajuntament impulsa una nova fase del programa Parlen els nens i nenes amb la creació del Grup Altaveu.

Aquest grup, amb uns trenta nois i noies d’uns dotze anys de tots els districtes de la ciutat i vinculats a les primeres fases del programa Parlen els nens i nenes, s’encarregarà d’aportar les veus dels infants en diversos espais de participació de la ciutat donant a conèixer l’Agenda dels infants i obrint diàlegs al voltant de les seves demandes i propostes. Abans que acabi l’any, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a fer un retorn de les seves demandes i propostes i donar resposta als nens i nenes sobre què està fent l’Ajuntament al respecte, sobre com i què podria fer més o millor per seguir millorant el seu benestar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article