El 60% de les dones preses ha patit violència masclista o té problemes de salut mental

Justícia promou un tracte diferenciat per apoderar les dones a presons, que representen el 7% de la població reclusa


La Conselleria de Justícia està promovent entre les dones preses un tractament diferenciat del dels homes per tal d'apoderar-les i donar-los eines d'emancipació. Recollint les millors pràctiques de les cinc presons amb dones, s'ha creat un programa específic per a proporcionar-los eines i pautes positives de salut sexual i reproductiva. Les dones només representen el 7% (564) de la població reclusa.

Segons la Conselleria, per a les dones, el pas per la presó implica una doble condemna. La primera, relacionada amb el delicte que han comès i, la segona, per la transgressió del rol que tradicionalment la societat els ha reservat com a suport principal en les càrregues familiars. Per això, en les sessions de treball se'ls intenta inculcar una percepció dels rols de gènere que valori les dones com a individus independents i no sotmesos a la voluntat dels homes.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és l’apoderament de les dones recluses i la seva preparació per al retorn a la vida en llibertat. Els educadors, psicòlegs, treballadors socials i juristes de cada centre ofereixen aquest tractament en funció de la trajectòria de les internes i la seva situació social i familiar. Tot el tractament es desenvolupa en grups molt reduïts. Es tracta de proporcionar eines per a la maternitat, per potenciar l’autoestima i per a una conducta sexual i sanitària responsable.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha presentat el nou programa després de visitar la presó de dones de Wad-Ras, a Barcelona. Allà ha pogut conèixer algunes recluses que segueixen aquest programa, ha visitat la perruqueria, on es formen professionalment algunes preses, i ha visitat el departament de mares, on conviuen 11 infants de zero a tres anys amb les seves progenitores.

Condemnades per robatoris i tràfic de drogues

El perfil de les internes en un centre penitenciari de la Generalitat és el d’una dona de 38 anys, condemnada a una pena de cinc anys per robatori (39%) o tràfic de drogues (32%), en aquest últim cas molt per sobre dels homes empresonats per aquest delicte, que no arriben al 16%. Les condemnades per homicidis són un 9,4%, proporció similar als homes.

En sis de cada deu casos, han estat víctimes de violència masclista, el 65% pateixen algun problema de salut mental i el 59% tenen problemes amb l'alcohol o les drogues. Les internes també dupliquen els casos de manca de recursos econòmics respecte dels homes i tenen menys xarxa familiar de suport.

Durant el seu procés de rehabilitació, les dones respecten més les condicions de sortides i permisos. I un cop a fora, el grau de reincidència és menor que el dels homes, 26,3% davant del 30,5%.

Dels 13 centres penitenciaris de Catalunya, només n’hi ha cinc que tinguin dones internes. Són el Centre de Dones de Barcelona, popularment coneguda com Wad Ras, Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), Ponent (Lleida), Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès) i Puig de les Basses (Figueres, Alt Empordà).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article