Barcelona ofereix a València acollir a mitjà termini 100 refugiats de l'Aquarius

L'alcaldessa Colau agraeix el “gest” de Pedro Sànchez però lamenta la “baralla vergonyosa” dels estats europeus


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el consistori ha ofert a l'Ajuntament de València un centenar de places per acollir els més de 600 refugiats del vaixell Aquarius. Així, després de la primera i urgent acollida a València, Barcelona s'ha ofert per a rebre un centenar d'aquests immigrants quan ja estigui estabilitzada la seva situació.

Colau ha agraït el “gest” del nou president espanyol, Pedro Sànchez, per obrir les fronteres als refugiats, però espera que això vagi més enllà, i ha lamentat la “vergonyosa” baralla de diversos països europeus per no acollir aquestes persones.

En una roda de premsa amb el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, i el coordinador del pla Barcelona Ciutat Refugi, Ignasi Calbó, Colau ha explicat que aquest dimarts a la tarda ha parlat amb l'alcalde de València, Joan Ribó, per oferir ajuda a la ciutat. Així, després de la primera acollida “humanitària i d'emergència”, la capital catalana podria acollir un centenar de refugiats en poques setmanes, quan ja estigui estabilitzada la seva situació.

En tot cas, l'acollida a mitjà i llarg termini dels refugiats depèn de dues potes segons Colau: l'habitatge, pel qual ha ofert els habitatges provisionals de proximitat APROP, i un permís temporal de treball perquè puguin ser autosuficients i pagar els impostos corresponents. A més, Colau i Asens han recordat que també hi ha programes perquè la ciutadania pugui ajudar els refugiats fent-los de mentors o llogant habitacions a preus taxats.

Amb aquest oferiment, Colau ha volgut refermar el compromís de la ciutat amb els refugiats del Mediterrani i reclamar més implicació de la Generalitat però sobretot del govern espanyol. Així, ha recordat que des del 2015 la ciutat ha atès 11.600 refugiats, i la xifra del 2017 va ser el triple que el 2015. Aquest primer trimestre de l'any ja s'han atès més de 2.500 persones i es preveu que aquest estiu l'arribada sigui important. Colau ha explicat que el consistori dedica 6 milions d'euros de recursos propis a acollir refugiats, sobretot per trobar-los un sostre ja que, si no, més de 200 d'aquests dormirien al carrer.

Coordinació per a l'acollida de refugiats

Per això, ha demanat al conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, una reunió aviat amb la Generalitat per abordar el fenomen, i un canvi d'actitud “radical” al govern espanyol actual respecte el del PP, que el 2018 ha augmentat el pressupost per a refugiats un 1,6% mentre es preveu que arribin el doble de refugiats que l'any 2017.

A més, Asens ha criticat que el govern espanyol rep 330 milions de la Unió Europea per a política migratòria i Madrid els destina bàsicament al control de fronteres i als CIE amb una “gestió opaca”. Però, a més, l'any 2011 el govern de Rajoy hauria suspès amb una disposició transitòria dels pressupostos una partida de 200 milions d'euros que es destinava als ajuntaments per acollir a migrants. Per això, Colau i Asens han demanat al govern espanyol que pagui al consistori els diners que s'ha gastat en una acollida que és competència de l'estat.

Per tot això, Colau ha agraït a Pedro Sánchez el “gest” de voler acollir els refugiats de l'Aquarius, però espera d'ell “polítiques serioses” en aquest àmbit que vagin al fons del problema i no només a l'atenció d'emergència. “Les ciutats estem soles, i ara toca seure i planificar, no pas fotos ni cimeres”, ha dit. De fet, Colau ha dit que Barcelona és la ciutat de l'estat que ha dedicat més recursos al tema i està preparada per acollir refugiats, però preveu un estiu amb noves arribades i ha assegurat que l'Aquarius “no serà l'últim vaixell”.

Però amb qui més dura han estat Colau i Asens ha estat amb els països europeus i la Unió Europea. Segons ells, han sentit “vergonya” pel “desinterès i la passivitat criminal” del PP però també per “l'espectacle lamentable i les baralles” entre països per no acollir els refugiats de l'Aquarius.

De fet, Asens ha dit que l'acollida d'emergència de l'Aquarius per part d'Itàlia o Malta “no és caritat” és una “obligació legal” perquè es tractava del port més proper. Colau creu que la credibilitat de la UE està en joc i depèn de la gestió dels refugiats i que si “mira cap a un altre costat”, Europa ja no podrà ser una terra de justícia, pau i convivència.

Tarragona també s'ofereix a l'acollida

L'Ajuntament de Tarragona s'ofereix a acollir alguns dels refugiats del vaixell Aquarius que arribaran al port de València. "Tarragona, com a ciutat acollidora que és, oferim la nostra ciutat a unes persones que estan fugint del seu país per raons humanitàries. No ens podem quedar sense fer res", ha dit la consellera de Cooperació, Ivana Martínez.

Des del consistori es recorda que l'Ajuntament tarragoní va constituir la Taula Local d'Acollida per coordinar recursos i accions de tots els agents del municipi i on es posa en comú l'acció dels diferents agents implicats. Així mateix, el consistori tarragoní, a proposta de la conselleria de Cooperació i amb el vist-i-plau del Consell Municipal de Cooperació, també va concedir una subvenció a l'Associació Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR de 41.275 euros. L'ajut es va destinar a l'atenció de les persones refugiades pel conflicte a Síria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article