Afers Socials admet que el 2018 es duplicarà l'arribada de joves estrangers no acompanyats

El nou conseller, Chakir el Homrani, activa “d’urgència” una taula amb les entitats i exigeix a l’Estat que s’impliqui en les polítiques migratòries


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha reconegut aquest dimarts que el 2018 es duplicaran les arribades de joves estrangers no acompanyats per segon any consecutiu. Per aquest motiu, el nou conseller, Chakir el Homrani, ha convocat “d’urgència” una taula amb les entitats i altres administracions que ha de servir per reactivar la Taula d’Atenció Integral dels Menors Estrangers sense Referents Familiars i el Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades, que funcionaven a mig gas des que l’Estat va imposar el 155.

El Homrani també ha assegurat que la reunió amb les entitats, la resta de conselleries i les federacions de municipis ha de servir per posar en marxa un pla de contingència per abordar “de forma transversal” el fenomen migratori i, en especial, l’arribada dels joves estrangers no acompanyats. “En el que portem d’any ja han arribat 800 joves”, ha asseverat el conseller, que ha explicat que durant el 2017 s’han creat noves places en centres, però que si calen nous recursos residencials, n’hauran de crear, sense concretar-ne quants.

A més, ha exigit a l’Estat “corresponsabilitat” davant el que ha considerat “una crisi humanitària”. “El missatge que el govern espanyol ha donat acollint les 600 persones del vaixell Aquarius és positiu, però cal un canvi d’actitud. Ha de garantir els drets de ciutadania i els drets d’asil a les persones refugiades i migrades”, ha demanat el conseller. També ha explicat que, de fet, amb l’acollida a València s’està incomplint la llei marítima, que diu que el rescat s’ha de fer en el port més proper. Això, segons el conseller, “pot crear un precedent” i demostra que la crisi de persones refugiades a la mediterrània és també una crisi europea i de l'Estat.

De fet, ha assenyalat el conseller que el gran problema amb què es troben els joves estrangers no acompanyats és que reben protecció del sistema d’atenció a la infància, però quan compleixen 18 anys no aconsegueixen el permís de residència per culpa dels entrebancs que ocasiona la Llei d’estrangeria. Això els dificulta trobar un lloc de treball. “Els joves surten del sistema de protecció amb més vulnerabilitat”, ha afirmat.

Al seu torn, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, que ha participat a la reunió, s'ha mostrat totalment disposada a col·laborar amb el Govern per poder abordar la situació dels joves estrangers no acompanyats, que afecta en especial la ciutat. Ha alertat que el diagnòstic del consistori demostra que molts dels menors acaben sent usuaris de recursos per a persones sense llar, després de deixar els centres residencials de la DGAIA i ha demanat fer un front comú per poder abordar aquesta situació

El desbloqueig dels contractes amb les entitats

Així mateix, el conseller ha volgut “agrair” les entitats “l’esforç per haver mantingut els serveis malgrat l’aplicació del 155”, que estava afectant els contractes. En concret, segons el Homrani, l’Estat ha estat bloquejant tots aquests mesos expedients per valor de 800 milions d’euros, tal com va publicar el Social.cat, tot i que des del Departament no n’havien informat públicament.  Amb l’arribada del conseller, aquests pagaments s’han començat a desbloquejar i ja s’han pagat uns 300 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article