Càritas Manresa i la Fundació Alícia ensenyen cuina a unes 30 persones per ajudar-les a trobar feina

Les persones assistents aprenen des de nocions bàsiques a tècniques adaptades a possibles patologies entre la gent gran


Una trentena d'usuaris de Càritas Manresa aprenen aquesta setmana cuina de la mà de la Fundació Alícia. La iniciativa pretén servir-los de trampolí per accedir al mercat laboral. Així, aprenen des de nocions bàsiques a qüestions més vinculades amb la salut de la gent gran. La idea és que les persones malgrat que no coneguin la patologia "tinguin les eines per cuinar per a persones que la pateixen", explica a l'ACN Ana Lobato de la Fundació Alícia.

La formació, que es perllongarà al llarg de tota la setmana, està rebent l'aprovació dels usuaris. Jessenia Cobos, que assegura que no imaginava que "fos tan completa", confia en el fet que l'ajudi a trobar feina, mentre que Youssef Amrani apunta que malgrat que la cuina ja li agradava l'ha ajudat a agafar més interès en el sector. El curs s'emmarca dins el programa FITA, de Càritas Arxiprestal Manresa.

Josep Ramon Mora, membre del consell de Càritas Manresa, explica que una de les grans apostes de l'entitat és la "inserció laboral de les persones que es troben en situació d'exclusió social". En el marc del programa FITA, la formació comprèn diferents àmbits que van des de la neteja i l'atenció bàsica a persones, a la cuina. I és en aquest darrer aspecte, el de la cuina, on entra la Fundació Alícia. Aquesta col·laboració, explica Mora, permet a Càritas oferir "una formació de més qualitat i que els pot facilitar l'ocupacionalitat".

La formació del programa FITA es subdivideix en mòduls i la d'aquesta setmana, de 20 hores de duració, se centra exclusivament en la cuina. Jessenia Cobos és una de les usuàries que hi participen. "En teoria l'ofici que aprenem és el de cuidadora de la llar, però ens està permetent assolir competències a nivell professional però també personal, que ens permetrà entendre més a la persona". I és que, com bé explica Ana Lobato de la Fundació Alícia, s'ensenyen nocions bàsiques però també "el que hi ha darrere dels aliments".

De la cuina catalana a l'alimentació per a la gent gran

Lobato explica que bona part dels participants, la majoria d'origen estranger, són "bons cuiners". Per aquesta raó, la formació no és un curs d'iniciació a la cuina sinó que, tenint en compte que la majora busquen feina com a cuidadors a Catalunya, "els hi ensenyem els plats tradicionals, des de com fer un bon pa amb tomàquet a un pollastre rostit a la cassola".

A més, pensant en les patologies vincules a la tercera edat, se'ls hi explica quines són les limitacions més habituals i se'ls hi dona eines per afrontar-les a la cuina. I tot plegat, insisteix la formadora, sense perdre de vista que sigui una cuina "sana, bona i sostenible". En aquest sentit, afegeix Cobos, la formació "ens explica no només com alimentar-se, sinó com nodrir correctament a qui vols cuidar".

Trobar un futur

Aquest és el segon any que Fundació Alícia imparteix la formació en cuina del curs de Càritas. L'any passat ja va realitzar-se amb l'assistència d'una quinzena d'usuàries de Càritas i, totes elles, van aconseguir trobar feina, ja sigui en domicilis particulars o en empreses del sector.

Aquest any, però, un dels grans distintius és la incorporació de perfils masculins que aposten, també, per dedicar-se a aquest sector. Youssef Amrani és un dels participants que veuen en la cuina "un futur". "M'agrada la cuina i m'agradaria aprendre'n encara més", assegura el jove.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article