Colau es reuneix amb la tancada migrant i el sindicat de manters li retreu la “violència policial”

Els participants demanen a l'alcaldessa que parli amb Pedro Sánchez per eliminar el requisit del contracte per obtenir els papers


Els participants a la Tancada Migrant Antiracista, a l'antiga Escola Massana de Barcelona, s'han reunit aquest dissabte a la tarda amb l'alcaldessa, Ada Colau, per traslladar-li les onze reivindicacions que han motivat aquesta protesta que va començar fa prop de dos mesos, el 21 d'abril.

Entre altres, els participants a la tancada han demanat a Colau que parli amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per "eliminar el requisit del contracte a la Llei d'Estrangeria, que és el que impedeix tenir papers, o buscar altres fórmules perquè les famílies puguin tenir una vida digna", ha explicat l'activista Norma Falconi, que veu "positiu" que s'hagi "obert un espai" amb l'alcaldessa, amb qui han estat dues hores.

Per contra, el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Lamine Sarr, no s'ha mostrat satisfet amb la trobada, ja que, segons ha dit, l'alcaldessa no els ha donat "cap resposta concreta". Segons ha explicat Sarr després de la reunió, li han retret la "persecució i la violència policial" i li han demanat "per què l'Ajuntament cada vegada que hi ha un incident defensa els UPA (la guàrdia urbana)". "El que passa al carrer no és un tema de venda ambulant, és negrofòbia, odi, racisme pur i dur", ha afirmat Sarr davant els periodistes.

Una de les reivindicacions de la Tancada Migrant gira al voltant de l'empadronament sense domicili i els participants han demanat a l'alcaldessa escurçar al màxim els terminis, perquè "la vida de les persones immigrades no pot esperar", ha avisat Falconi en una atenció als mitjans de comunicació després de la trobada amb Colau. Sobre el requisit del contracte per regularitzar la situació, els participants a la protesta han plantejat a Colau alguna sortida amb plans d'ocupació i li han demanat "corresponsabilitat", un tema que ha quedat en "stand by" i sobre el qual continuaran treballant per trobar propostes concretes, segons ha assenyalat Falconi, que també s'ha referit al govern espanyol de Pedro Sánchez i ha dit que esperaran els fets per veure si dona resposta a les seves demandes.

Despenalitzar la venda ambulant, una de les demandes

La protesta també té entre les seves reivindicacions la despenalització de la venda ambulant. El portaveu del sindicat de manters ha lamentat que Colau hagi respost "en general" a moltes de les qüestions que li han plantejat. Sarr s'ha referit a l'episodi de dimecres passat a la plaça de Catalunya, en què un jove va quedar ferit en una operació de la Guàrdia Urbana de Barcelona contra el 'top manta'. Les primeres informacions del consistori assenyalaven que havia caigut, mentre que alguns testimonis deien que un agent l'havia empentat i que havia perdut la consciència durant uns minuts. "Ells poden pegar però no poden assistir; el van deixar bocaterrosa sense que els companys el poguéssim assistir", ha afirmat. Testimonis a la plaça de Catalunya van explicar que un cordó policial va impedir a altres manters ajudar-lo. "Ens tracten com negres", ha denunciat Sarr.

Altres de les reivindicacions de la Tancada Migrant Antiracista són la sanitat universal, els drets per a tots els migrants i refugiats, la lluita contra el racisme institucional i la violència masclista o el tancament dels CIEs.

Segons fonts del consistori barceloní, els participants de la tancada han volgut parlar amb Colau de les actuacions amb les quals treballa l'Ajuntament que estan relacionades amb els drets de les persones migrades com les polítiques d'empadronament actiu, el document de veïnatge, l'atenció als refugiats i els programes d'ocupació i formació per persones en situació irregular.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article