Barcelona obliga els promotors a destinar el 30% dels nous pisos a lloguer social

Més d’un centenar de persones omplen la plaça Sant Jaume per celebrar la mesura que entrarà en vigor a l’octubre


L'objectiu d'ampliar el parc d'habitatge social a Barcelona és una mica més a prop. El 30% dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral es destinaran a habitatges de protecció oficial. Així ho han explicat aquesta tarda, enmig d’aplaudiments i crits de "Sí que es pot", els representants dels moviments i entitats locals, impulsors de la moció ciutadana, davant de més d'un centenar de persones, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

La comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament ha votat, aquest dilluns, la modificació del Pla General Metropolità que ha de fer possible que aquesta mesura s'apliqui de forma real, i ho ha fet amb els vots a favor de Barcelona en Comú, d'ERC, del PSC i de la CUP, l'oposició del PP i l'abstenció del PDECat, de Ciutadans.

El Grup Promotor de la Moció Lloguer Públic BCN, que es va crear el 23 de febrer, per protegir i ampliar el parc públic d'habitatge de Barcelona, va ser impulsat per una coalició d'entitats formada pel Sindicat de Llogaters, la PAH de Barcelona, l’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i la FAVB.

Segons denuncien aquestes entitats, augmentar el parc públic d'habitatge és una “urgència”, ja que actualment, el parc públic d'habitatge no supera l'1,5%, molt lluny de la mitjana europea, que es troba al voltant del 20%.

Aquesta moció, a més de forçar totes les noves promocions immobiliàries, de més de 600 metres quadrats a destinar un 30% dels habitatges a ús social, també defensa altres mesures com la regulació de la implantació d'establiments d'allotjament turístic, d'albergs de joventut i d'habitatges d'ús turístic i reservar l'equivalent del 40% del seu sostre a habitatge públic.

A més, també es preveu convertir edificis de titularitat pública destinats a usos no residencials en edificis residencials. Ara com ara, només s'ha aprovat la primera de les mesures.

L'aprovació de la mesura protegirà uns 400 pisos l'any

Així, l'acord ha estat anunciat per la pròpia alcaldessa, que l'ha titllat “d'històric”. Segons Colau, aquesta mesura “permetrà aconseguir al voltant d'uns 300 o 400 pisos protegits l'any”. Per la seva banda, El PSC i ERC ja s'havien mostrat a favor de dedicar una part dels nous immobles a habitatge social, però demanaven que l'aprovació de l'acord no impliqués una suspensió de llicències.  Per aquest motiu, l'endarreriment de l'aplicació de la normativa ha estat clau perquè hi donin suport i, per això mateix, l'acord entrarà en vigor el proper mes de setembre.

“La possibilitat d'activar una suspensió de les llicències fins l'aprovació definitiva era un element important per evitar que alguns operadors esquivin l'obligació demanant-les abans de la mateixa”, ha dit en un comunicat el Grup Promotor de la Moció. Davant d'aquesta negativa, “hem valorat que era més important poder activar la mesura del 30% el mes de setembre amb la seva aprovació final, que no pas acabar amb un bloqueig a la seva aprovació inicial”.

“Anem deu anys tard amb aquesta mesura”, ha dit una de les activistes de la PAH de Barcelona, i ha recordat que la mesura es podia haver implementat l'any 2007, quan es va aprovar la Llei Catalana del Dret a l'Habitatge. Des del 2007 i fins l'actualitat s'han perdut uns 4.000 habitatges de les llicències que es van tramitar durant aquest període. “No en volem perdre ni un més”, han dit des de la PAH i han manifestat el seu cansament perquè “ha estat un matí molt llarg i intens per arribar a un acord polític. Estem esgotats però molt contents”.

Per la seva banda, Jordi Martí, del Grup del PDeCAT ha explicat, a través d'un comunicat, que el seu partit s’absté a la proposta a l’espera d’informe tècnics i jurídics que l’avalin “perquè té visos d’il·legalitat, i nosaltres volem certeses”. A parer del regidor del PDeCAT, el govern que encapçala Ada Colau està actuant amb una “precipitació imperdonable“.

El 84% dels desnonaments corresponen al règim de lloguer

Barcelona ha patit en els últims tres anys 12.322 desnonaments, el 84% dels quals han estat directament relacionats amb el règim de lloguer. Les entitats promotores han destacat que l'aprovació d'aquesta mesura marca “un canvi de paradigma que comença avui a Barcelona però que es pot estendre a totes les ciutats de més de 5.000 habitants de tot Catalunya”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article