El Govern aprova el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020

El document recull més de 120 mesures, entre aquestes la creació de l’Institut Català del Poble Gitano i una Càtedra d’Estudis Gitanos


El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020. El document, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, recull més de 120 mesures i 200 accions “per seguir millorant les condicions de vida dels gitanos i equiparar els seus drets amb la resta de la ciutadania”, segons ha indicat l'Executiu. En aquest sentit, el programa preveu desplegar estratègies per implementar actuacions en els àmbits de l’educació, treball, habitatge, salut, cultura, dona, joventut, participació social, interior, justícia, mitjans de comunicació, i ens locals.

D’entre les novetats que presenta el nou pla, destaca l’aposta per crear l’Institut Català del Poble Gitano i una Càtedra d’Estudis Gitanos. El quart Pla Integral del Poble Gitano pretén, d’una banda, mantenir i intensificar els aspectes positius del Pla anterior (2014-2016) i, d’altra banda, millorar aquells punts que permetran assolir millors resultats pel que fa a la participació, l’eficiència i l’impacte social de les polítiques dutes a terme.

El document defineix cinc eixos fonamentals, que són el desenvolupament de mesures i accions que estiguin directament destinades a millorar la situació social del poble gitano; la contextualització en el marc europeu, estatal i català de les polítiques públiques adreçades al poble gitano per respectar i millorar les línies d’acció política adreçades a la inclusió social del poble gitano; la consonància amb els resultats de les recerques de més impacte, així com altres experiències d’èxit que estan contribuint a la millora de la situació del poble gitano; la col·laboració i diàleg permanent amb les autoritats nacionals i locals de Catalunya, i finalment la implicació de la població gitana en tot el procés d’elaboració del Pla, així com durant el procés de seguiment i avaluació.

El Govern subratlla que la implicació del poble gitano en el disseny, implementació i avaluació de les polítiques que els afecten és un element clau i, per això, segons afegeix, el diàleg permanent i en condicions d’igualtat ha estat un principi ètic i metodològic per a aquest pla. En aquest sentit, la participació gitana ha estat "molt" present a través de la creació d’un equip de renovació del Pla, format per nou dones gitanes, vuit homes gitanos, dues dones no gitanes i un home no gitano. Aquest equip ha dissenyat, esmenat i validat totes i cadascuna de les mesures adoptades, com també ho ha fet el Consell Assessor del Poble Gitano.

D’altra banda, també s’ha dut a terme un procés participatiu a través de sessions de debat a diverses localitats amb una taxa elevada de població gitana: Reus, Viladecans, Barcelona i Terrassa. Aquestes sessions han tingut l’objectiu de recollir les aportacions de la comunitat gitana durant el procés de disseny i de desenvolupament del Pla, especialment de persones que no participen tradicionalment en l’elaboració de polítiques públiques, segons ha apuntat el Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article