La caravana ‘Obrint Fronteres’ posa rumb a Itàlia

Més de 20 organitzacions catalanes denunciaran del 13 al 22 de juliol la vulneració de drets humans a la frontera europea


Més de 20 col·lectius i organitzacions viatjaran a Itàlia el proper juliol, entre els dies 13 i 22, per denunciar la vulneració dels drets humans a la frontera europea en el marc de la Caravana Obrim Fronteres 2018. 

Enguany, segons expliquen des de l'organització, el destí és Itàlia “per posar el focus en les polítiques xenòfobes del nou Govern, els acords d’externalització de fronteres de la UE amb països com Líbia - violadors dels drets humans- i la criminalització dels i les activistes que dediquen els seus esforços a salvar les persones que es juguen la vida al Mediterrani i a les fronteres europees”.
A més, com a Caravana feminista també vol visibilitzar entre d’altres coses, la violència que afronten les dones en el trànsit i l'explotació laboral de les treballadores transfrontereres.

Stop Mare Mortum, CGT, Secretaria de la Dona Ustec, Moolaadé Col.lectiva Feminista, Intermon, Obrim-los Obrim-les, Institut de les Desigualtats, Catalunya Dones Llibertàries, Trenquem el Silenci, Premià i Girona Acull, Espai Antiracista de Salt, són només algunes de les organitzacions que es sumaran a la iniciativa solidària. Una iniciativa que ja compta amb tres edicions.

El recorregut solidari sortirà de Salt

La caravana sortirà el proper 13 de juliol des de Salt, un municipi de Girona amb gairebé 30.000 habitants però el 37% no disposa de la nacionalitat espanyola. A continuació, la caravana es dirigirà a la frontera franco-italiana, a Ventimiglia i Briançon, on recentment s’ha pogut veure el desallotjament violent de camps de refugiats i la repressió contra voluntàries i activistes.

Després, un ferri traslladarà la Caravana fins a Sicília, la principal via d'entrada de les gairebé catorze mil persones migrants que han arribat a Itàlia per via marítima en el que
va d'any. “Al municipi de Mineo, ens aturarem al major centre d'internament de sol·licitants d'asil de la UE, on s'han arribat a amuntegar fins a 4.000 persones, amb temps d'espera
de fins a dos anys”, han explicat des de l'entitat a través d'un comunicat. I han especificat que també visitaran algun dels ports on han arribat centenars de milers de persones en els últims anys i on operen els vaixells de rescat i les ONGs que estan sent “fostigades i criminalitzades”.

La iniciativa també posa l'accent en la militarització de les fronteres i en la presència de la seu central de Frontex a la zona. Així, a Catània es denunciarà la presència de bases
militars nord-americanes que usen l'illa com portaavions per intervenir militarment a Orient Mitjà i a l’Àfrica.

Punts d'informació per als voluntaris

La caravana, però, també busca estrènyer llaços de solidaritat i articular xarxes, conèixer i donar suport a iniciatives d'acolliment tan extraordinàries com la qual du a terme l'Ajuntament de Riace, un poble de Calàbria on conviuen persones de 22 nacionalitats entre les 1.800 que habiten el poble i on es creen projectes com ara cooperatives per
reformar habitatges per als que anaven arribant que han revolucionat l’economia del poble.

Des de l'organització fan una crida perquè qualsevol persona amb sensibilitat per la situació de les persones migrants i refugiades i amb ganes d’implicar-se per denunciar aqeusta situació s'aputni al seu lloc web.

A més, es preveu fer una versió exprés de la Caravana que aprofitarà el cap de setmana per desplaçar-se des de Salt fins a Ventimiglia i tornar. D'altra banda, aquest dimecres, 20 de juny, membres de la Caravana Obrim Fronteres seran a l’Acció Creativa Col·lectiva organitzada per diverses entitats a la Plaça Lesseps de Barcelona, de 16 a 20 hores aproximadament. Allà informaran les persones interessades sobre la Caravana 2018. Igualment, dimarts vinent, 26 de juny a les 18:30 hores a la seu de la USTEC farem una reunió oberta per aquelles persones que tinguin interès en apuntar-se a la Caravana 2018.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article