Els treballadors socials denuncien la manca de planificació en l'acollida de persones refugiades

L'alt nombre de denegacions d'asil obliga a replantejar la legislació vigent i les polítiques socials d'acollida


Amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, el Col·legi del Treball Social de Catalunya alerta de la situació de col·lapse en què es troben els treballadors dels serveis especialitzats d'acollida als refugiats i sol·licitants de protecció internacional.

Aprofitant el debat generat arran de l'acollida de 630 persones aquest cap de setmana, que apunta a un canvi de política per part de l'estat espanyol, els treballadors socials urgeixen a replantejar les polítiques socials migratòries i de refugi que s'estan portant a terme a nivell espanyol i europeu.

L'alt nombre de denegacions de peticions d'asil, un 65% segons l'Informe 2017 sobre Protecció Internacional a Espanya i la Unió Europea d'Accem, posa de manifest la necessitat de modificar la legislació existent, competència del govern central.

El desequilibri existent entre la quantitat de persones migrades, el personal especialitzat i els recursos assistencials existents d'habitatge, suport psicològic, jurídic i laboral genera una situació d'alta tensió psicosocial tant per als professionals com per a les persones migrades.

Aquesta es pot veure agreujada pel temps que es triga a resoldre una sol·licitud d'asil, uns 18 mesos de mitja. Per aquest motiu, reclamen que s'incrementin els recursos econòmics, professionals i materials, així com una major coordinació institucional entre l'administració central, l'autonòmica, la local, les entitats socials i tots els agents socials que intervenen de manera transversal en el procés d'acollida.

Formació especialitzada per als serveis socials bàsics

Les treballadores socials demanen formació especialitzada per als serveis socials bàsics i un programa específic per atendre les persones migrades en situació irregular. Cal tenir en compte que, en cas de denegació d'asil, es retira el permís de residència i l'autorització per treballar, deixant la persona en situació irregular i de desemparament, amb l'única opció de recórrer als serveis socials bàsics, que són qui acaben proporcionant l'atenció primària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article