Les desigualtats s'accentuen i la pobresa colpeja infants i gent gran, segons la Taula del Tercer Sector

L'entitat reivindica la Renda Garantida com a “eina clau” per combatre la pobresa crònica i reclama un millor desplegament


La Taula del Tercer Sector alerta que la pobresa es cronifica en els col·lectius més vulnerables i castiga sobretot als infants i a la gent gran. Així se'n desprèn del primer balanç de les noves dades de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Idescat, que situa el risc de pobresa en el 20% l'any 2017, vuit dècimes més que el 2016.

A l'entitat li preocupa especialment la taxa de risc de pobresa en els menors de 16 anys, que és del 28,5% i creix un 4,5% més en comparació amb el 2016. La dada torna als nivells del 2014 en plena crisi econòmica. Pel que fa a la gent gran, la taxa és del 15,5% i puja un 0,5%. Tot i que l’increment és més lleuger que la taxa dels infants, la xifra indica que les persones grans també segueixen notant el efectes de la crisi.

“No s’ha d’oblidar que moltes d’aquestes persones grans estan contribuint amb els seus ingressos a les economies dels seus fills i filles. És urgent prioritzar aquelles polítiques socials que ofereixin, als infants i a les seves famílies, oportunitats reals per trencar amb el cercle de la pobresa i evitar que aquesta sigui hereditària”, ha assenyalat la presidenta de l'entitat, Francina Alsina.

Per això, consideren com una “eina clau” un millor desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, motiu pel qual, ha explicat Francina, ja han traslladat al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que volen tenir "un paper actiu" en la implementació de la prestació. “L’objectiu és garantir que aquest dret social arriba al màxim de persones possibles”, ha asseverat Alsina.

Tanmateix, per a la Taula del Tercer Sector, la Renda Garantida no pot ser l'única mesura per combatre la pobresa i apunten que cal engegar altres polítiques de suport a les famílies vulnerables, sobretot en l'àmbit del treball, per aturar la precarietat laboral, i en l'habitatge, on cal incrementar el parc d'habitatge social i mesures per fer front a l'augment dels lloguers.

Les famílies monoparentals, les que més pateixen la crisi

Les dades de l’Idescat també posen de manifest que, segons la composició de la llar, la taxa de risc de pobresa més elevada és per a les famílies monoparentals, que se situa en el 35,3%. Malgrat ser el col·lectiu més vulnerable, la taxa de pobresa ha disminuït en 5,1 punts respecte el 2016. Una de les causes d’aquest descens, apunten, podria ser la posada en marxa de la Renda Garantida l'any passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article