La migranya i el TDAH comparteixen una base genètica comuna

L'estudi més gran fet fins ara demostra que els trastorns psiquiàtrics comparteixen variant genètica, mentre que els neurològics són diferents


L'estudi més gran fet fins ara demostra que els trastorns psiquiàtrics comparteixen variant genètica, mentre que els neurològics són diferents. A la investigació, publicada a la prestigiosa revista 'Science', hi han participat experts de Vall d'Hebron i ha analitzat fins a 25 trastorns psiquiàtrics i neurològics, per descobrir les seves similituds.

En concret, s'ha analitzat el genoma de 215.683 pacients i s'han fet 657.164 controls. Les conclusions demostren que alguns trastorns comparteixen variants de rics genètiques. Així s'ha pogut demostrar que, per exemple, el Trastorn de Dèficit d'Atenció i d'Hiperactivitat (TDAH) comparteix base comuna amb la migranya. Per descobrir-ho, s'han pres mostres a més de 60.000 persones amb migranya i s'han fet 300.000 controls. També s'han analitzat 12.645 pacients amb trastorn de TDAH.

Així mateix, s'ha descobert que l'esquizofrènia, el trastorn bipolar, el TDAH i la depressió major també comparteixen variants comunes i hi ha una correlació genètica entre ells. Tanmateix, en els trastorns neurològics, com l'epilèpsia, l'Alzheimer, el Parkinson, entre d'altres, no hi ha cap base genètica comuna. 

“L'única excepció és la migranya, un trastorn neurològic que correlaciona significativament amb el TDAH, la depressió major i la Síndrome de Tourette, que sí que són trastorns psiquiàtrics”, ha explicat la doctora Patricia Pozo, neuròloga responsable de la Unitat de Cefalees de l’Hospital Vall d'Hebron, i una de les autores de l’estudi.

A més, l'estudi també ha demostrat que els trastorns psiquàtrics i, més concretament, el TDAH, i la migranya condicionen l'assoliment d'estudis universitaris i trets de la personalitat, perquè acostumen a ser persones amb més inestabilitat emocional. També es vincula sovint amb un major risc d'obesitat i major consum de tabac.

“En el camp de la psiquiatria aquest estudi és molt important perquè posa en relleu la importància de les bases genètiques comunes en molts trastorns com l'autisme, l'esquizofrènia, el TDAH o el trastorn bipolar com a factor de predisposició per a l'aparició del trastorn en funció de determinats agents externs. És a dir, que les variants genètiques juguen un paper fonamental per tal d'explicar perquè el cervell de cada persona es comporta de manera diferent davant un mateix condicionant extern”, afirma el doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Psqiuiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i un dels autors de l’estudi.

En aquest treball, que ha estat impulsat pel Brainstorm Consortium, un consorci internacional aplega institucions de prestigi relacionades amb la recerca de malalties neurològiques i psiquiàtriques, han participat més de 500 experts d’arreu el món. Alguns d’ells d’altres pertanyents a centres de recerca catalans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article