Una escola de l'Opus Dei d'Igualada serà mixta per primer cop a partir del curs vinent

Asseguren que la decisió té a veure amb el “context sociodemogràfic” i no amb el perill de perdre els concerts educatius


L'escola Institució Igualada, un dels col·legis vinculats a l'Opus Dei de Catalunya, serà mixt a partir del curs vinent. Segons ha avançat l'ARA i ha confirmat l'ACN, el centre deixarà de dividir els alumnes per sexes en totes les etapes escolars: des de l'educació infantil fins a batxillerat.

Fins ara, els alumnes només anaven barrejats fins a P5 i, a partir de primària, es dividien per sexes i els nens anaven al Mestral i les nenes al Montclar. Fonts d'Institució Familiar d'Educació (IFE), el grup que gestiona aquest centre de la capital de l'Anoia, han assegurat que la decisió té a veure amb el “context sociodemogràfic” de la ciutat que ha suposat una “pèrdua progressiva d'alumnat als nivells inicials”. En aquest sentit, des d'IFE asseguren que la decisió no té res a veure amb el perill de perdre els concerts educatius, ja que han assegurat que els concerts "estan renovats" per als propers quatre anys.

A partir del curs vinent els 650 alumnes de l'escola Montclar i Mestral d'Igualada (Institució Igualada) deixaran d'estar dividits per sexes. Malgrat que la decisió de convertir-se en un centre mixt s'ha pres per a totes les etapes educatives, el curs que ve només s'aplicarà als alumnes de primària i batxillerat, mentre que els d'ESO continuaran separats. Tot i això, des d'Institució Familiar d'Educació han dit que es tracta d'una situació “circumstancial” i que el més probable és que els alumnes de secundària també es barregin en els cursos següents.

Fonts d'Institució Familiar d'Educació han explicat a l'ACN que com a grup confien en “l'educació diferenciada” però que en el cas d'Igualada “abans de prendre una decisió més traumàtica” han decidit convertir l'escola en un centre mixt. Amb tot, han deixat clar que es mantindran “els trets diferencials del nostre model educatiu”.

La decisió de convertir-se en un centre mixt és, d'entrada, només per al Montclar i Mestral d'Igualada. Segons informen des de l'IFE, els altres centres que segreguen per sexes “no es troben en la mateixa situació sociodemogràfica”. L'entitat assegura que creuen i continuen apostant “pel model d'educació diferenciada, però en aquells contextos on no hi hagués prou famílies per mantenir-la”. En aquest cas, expliquen, “se cercaran alternatives” que garanteixin el compliment de la seva missió i la fidelitat a la seva identitat.

De fet, des de l'IFE afegeixen que el model d'organització escolar de la institució és l'educació diferenciada perquè, segons ells, “es tracta d'una metodologia que dona bons resultats i ajuda a personalitzar l'educació per poder treure el millor de cada alumne i aconseguir una igualtat d'oportunitats”.

“Res a veure” amb els concerts educatius

Des del grup que gestionen el Montclar i Mestral –juntament amb 12 escoles més a Catalunya i les Balears- asseguren que la decisió de convertir els centres d'Igualada en escoles mixtes no té res a veure amb la polèmica dels concerts educatius.

Segons han explicat, els concerts “es van aprovar fa un mes i estan renovats” per als propers quatre anys, motiu pel qual “aquesta no és una mesura feta per eludir la retirada de concerts”. A més, asseguren que “l'actual marc jurídic ens empara i tenim dret a rebre finançament públic com qualsevol altre centre educatiu”.

El passat mes de febrer el consell de ministres va aprovar renovar els convenis educatius a un total de 1.956 centres, entre els quals els centres que segreguen per sexe, en virtut de l'aplicació de l'article 155. Aquesta decisió es va prendre malgrat que la CUP havia arribat a un principi d'acord amb JxCAT i ERC per eliminar els concerts educatius a les escoles que separen nens i nenes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article