La PAHC Bages afronta l'allau de desnonaments i evitarà que “es faci fora a ningú de casa seva”

La plataforma convoca pel 29 de setembre una manifestació a Manresa pel dret a l'habitatge que esperen que sigui “massiva”


Tres blocs dels set que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca té a Manresa estan en risc de desnonament. Així doncs, més de 100 persones podrien perdre la casa si es materialitzessin les ordres. Per tornar a posar la problemàtica de l'habitatge sobre la taula, la PAHC Bages ha iniciat aquest divendres una campanya amb el títol #DefensemElsBlocs per fer visible que la problemàtica de l'habitatge segueix essent un problema “més viu que mai”.

A més, també vol denunciar que no s'estan fent polítiques públiques adequades a la realitat. Malgrat les sentències que ja hi ha pels pisos d'un dels blocs, un dels portaveus del moviment, Àlex Aixadell, ha explicat que quan finalment arribin les ordres aturaran els desnonaments, “com hem fet sempre”, ha afegit. El proper 29 de setembre, la PAHC ha convocat una manifestació a Manresa que esperen que sigui “massiva”.

Els tres blocs en qüestió - el 6, el 3 i el 4- es troben en procediments oberts diferents, però les causes estan “bastant avançades”, ha explicat Àlex Aixadell. Un altre dels problemes amb què es troben és que des de la justícia els estan demanant pagaments de 3.000 euros per poder accedir a la defensa en la vista oral, les anomenades caucions o fiances. “Ho estem recorrent i intentant baixar a 0, atès que totes les famílies que viuen als blocs no tenen ingressos o en tenen però són molt baixos”, ha explicat Aixadell.

De fet, hi ha ordres de desnonament que ja estan sobre la taula, amb sentències fermes, però que gràcies als serveis socials s'han pogut aplaçar. De la majoria de sentències, les del bloc 6, el portaveu ha explicat que l'entitat bancària del BBVA ha accedit a negociar i, per tant, els desnonaments de moment estan aturats. Dels blocs 3 i 4 encara no hi ha sentències, però Aixadell preveu que d'aquí un parell o tres de mesos arribin les ordres.

Amb la manifestació del 29 de setembre, precisament, es vol posar de manifest a la Sareb i al BBVA, propietaris dels pisos, que els desnonaments “no seran una opció” i, per tant, s'hauran d'asseure a negociar. Segons Aixadell, la situació d'emergència és “dramàtica” i s'ha vist recentment pel suïcidi a Cornellà d'una persona a qui estaven a punt de desnonar.

“Si cal seguirem ocupant habitatges buits, tot plegat per defensar que el dret a l'habitatge és un dret, i que s'ha de fer efectiu”, ha explicat el portaveu. Només a la PAHC del Bages, cada diumenge els arriben una dotzena de casos nous, amb ordres de desnonament imminents. “Hi ha un problema estructural molt greu, perquè l'habitatge no es veu com un dret, sinó com una mercaderia”. “I el problema segueix allà, amb la mateixa magnitud de fa uns anys”, ha reblat Aixadell.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article