El Col·legi de Metges exigeix garantir l'atenció digna als malalts terminals abans de legalitzar l'eutanàsia

La institució creu que l'eventual regulació de l'ajut a morir també ha de blindar la seguretat jurídica dels professionals sanitaris


El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) considera “oportú” que s'obri el debat sobre l'eutanàsia a l'estat espanyol però defensa que ha d'anar acompanyada d'estendre a tot el territori l'atenció pal·liativa integral a les persones malaltes terminals, ja siguin malalts oncològics o d'altres malalties.

Des del CoMB es remarca que una eventual regulació ha de garantir interessos i dignitat dels pacients i, en aquest sentit, demana recursos per assegurar una atenció de qualitat a tots els malalts que es troben al final de la dia, remarcant que el pla desplegat a Catalunya d'atenció als malalts oncològics no arriba a tota la població espanyola. També demana blindar la seguretat jurídica dels professionals i reconèixer el dret a l'objecció de consciència dels professionals que hagin de prendre decisions respecte a les peticions d'ajut a morir.

El CoMB ha aprovat un document que recull que ''ningú no hauria de desitjar morir per manca d'accés a les cures pal·liatives'' i per això, insisteix en millorar l'equitat en l'accés a l'atenció pal·liativa integral i per tant, reclama invertir-hi esforços i recursos per fer-ho possible.

Segons el president del CoMB, Jaume Padrós, aquesta atenció ha de ser garantida com a dret, ja que no és essencialment mèdic, sinó també social i polític, no pot utilitzar-se “d'excusa” per no garantir-lo. Padrós també recorda que el supòsit de l'eutanàsia afecta un nombre relativament baix de casos, i per això que cal prioritzar “garantir una mort digna i en pau per a tothom“, d'acord amb allò “que dona sentit a la vida de cadascú”.

El document aprovat pel CoMB enumera i desenvolupa les principals claus per garantir l'assistència de qualitat al final de la vida i fixa com una de les prioritats, identificar de manera precoç els malalts amb necessitats d'atenció pal·liativa per tal que el metge pugui conèixer de primera mà els seus valors, les seves pors i les angoixes així com la seva voluntat.

Per tant, ha de ser un reconeixement que permeti als professionals valorar les necessitats del malalt i iniciar la planificació de decisions anticipades amb la participació activa del pacient i del seu entorn propi. Per això, el CoMB fixa com a elements fonamentals la comunicació, l'acompanyament i el respecte a la voluntat del pacient per a tot aquest procés.

Pel que fa a l'eventual regulació que pot sorgir de la iniciativa parlamentària admesa a tràmit, el CoMB creu que també ha de ser garantista de drets i proporcionar seguretat jurídica a tots els implicats i per tant, entre altres aspectes, incloure el dret a l'objecció de consciència dels professionals sanitaris, així com la participació de metges assistencials al si dels comitès o òrgans que hagin de prendre decisions respecte a les peticions d'ajut a morir.

El document del CoMB també incorpora definicions per ajudar a aclarir determinats concepte que poden generar confusió com les diferències entre eutanàsia o suïcidi assistit, o eutanàsia i sedació terminal. Des del Col·legi es creu que són conceptes fonamentals per tenir un debat rigorós al voltant de la despenalització de l'eutanàsia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article