Les persones amb discapacitat sensorial podran fer testament sense testimonis

El Govern ha aprovat aquest dimarts un projecte de llei que elimina les discriminacions per als testadors amb discapacitat visual i auditiva


El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de modificació de Codi Civil de Catalunya amb l'objectiu d'acabar amb al discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en relació amb els testaments. Actualment, les persones amb discapacitat auditiva o visual no poden ser testimonis en cap testament, llevat que siguin capaços d'escriure. A més, la llei els obliga a fer testament amb testimonis.

El nou projecte de llei també incorpora més sensibilitat en el llenguatge i suprimeix les expressions que identificaven les persones com a sordes, cegues o mudes pels termes “persones amb discapacitat sensorial, visual o auditiva”. En total, el projecte de llei modifica quatre articles del llibre quart del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les successions. D'aquesta manera, segons ha defensat el Govern, s’alinea amb la Convenció de les Nacions Unides de 2006 de Nova York en matèria de drets de les persones amb discapacitat i amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

L’objectiu de les restriccions en els testaments era protegir les persones amb discapacitat sensorial de possibles fraus i d’abusos de tercers. L'executiu català defensa que avui en dia l’evolució de les tecnologies i dels instruments a l’abast de les persones amb discapacitat auditiva i visual ha deixat la llei obsoleta. Els programes lectors de pantalla o els dispositius de línia braille per ordinador permeten, segons l'executiu català, superar les mancances sensorials i proporcionen una fiabilitat i seguretat jurídica equivalent a la de qualsevol persona sense discapacitat. Per tant, el que abans protegia ara discrimina i vulnera la intimitat dels testadors, segons defensa el Govern.

D'altra banda, el departament de Justícia renovarà la Comissió de Codificació, tal com està previst en cada inici de legislatura, i ho farà plenament d’acord amb els criteris de paritat. Entre els objectius d’aquesta Comissió hi haurà la introducció de la visió de gènere al Codi civil de Catalunya. La Comissió de Codificació és l’encarregada de dissenyar, desenvolupar i revisar el dret civil propi de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article