El Govern aprova congelar les taxes universitàries per sisè curs consecutiu, amb l'oposició dels estudiants

El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes segueix reclamant una rebaixa progressiva del 30% en les taxes universitàries en tres anys


El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret de preus públics universitaris per al curs 2018-2019 d’acord amb la proposta presentada a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) integrada pels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats. El decret fixa els mateixos preus públics i les mateixes rebaixes per accedir als estudis universitaris que el curs present. Així, per sisè curs consecutiu no s’aplicarà cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula i en el cas dels estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general del Ministeri, també continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.

Tanmateix, el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) ha criticat aquest dimarts el decret de preus públics universitaris que s'han aprovat per al curs 2018-2019. Denuncien que el consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) no va presentar-los el decret de preus abans d'aprovar-los perquè consideraven que no calia, en prorrogar-se el decret del curs acadèmica passat.

Per això, reclamen que s'hi incloguin les seves demandes, que es redueixen a una rebaixa del 30% dels preus públics en tres anys, l'equiparació del tractament de família monoparental al de nombrosa, el traspàs de les competències de beques que té encara el govern espanyol i l'extensió del model de beques equitat per a tots els màsters.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat que la voluntat del Govern és potenciar un sistema de tarifes social en què “no quedi exclòs ningú” i es pagui en funció de les possibilitats. És a dir, que “els que s'ho poden permetre contribueixin més a la sostenibilitat del sistema”. En aquest sentit, ha recordat que la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha apostat per una revisió de les beques per augmentar la progressivitat del sistema.

El decret de preus també manté una rebaixa del 80% del preu de matrícula per a estudiants de grau amb rendes corresponents al tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social. Aquestes rebaixes, aplicades per primer cop el curs 2017-2018, són fruit d’una nova reducció del 30% que s’aplica a la bonificació existent per a aquests dos trams de renda.

Pel que fa a la resta de trams dels estudis de grau, el Govern ha aprovat que per sisè curs consecutiu no s’apliqui cap actualització al preu dels crèdits de la primera matrícula. Així, el preu per crèdit de la resta de trams de renda –del 3 al 5– també es manté igual que en anys anteriors.

Des del CEUCAT, però, consideren que si s'augmentés un 10% la dotació pressupostària per a les Universitats públiques, implicaria un increment de més de 81 milions d'euros. Calculen també, que el cost aproximat tenint en compte només les matrícules en primera convocatòria és de 111.500.000, mentre que la partida a Universitats és de 813.103.000 euros.

Els estudiants també demanen que s'equipari la família monoparental a la família nombrosa i a les situacions sobrevingudes, ja que recollir una deducció a les famílies nombroses “no és suficient”. Pel CEUCAT, el model educatiu ha de vetllar per al sector més vulnerable com ho són les famílies monoparentals sustentades econòmicament per un únic progenitor.

Des del CEUCAT també s'exigeix que es faci efectiu el traspàs de les beques i ajudes universitàries d'acord amb la sentència del tribunal constitucional. Ho consideren “indispensable” perquè la Generalitat pugui exercir les competències en aquesta matèria, ja que la situació actual impedeix a la Generalitat realitzar “una gestió efectiva” i provoca que els estudiants catalans estiguin discriminats respecte a la resta. Una de les situacions que provoca, segons el CEUCAt, és que la Generalitat no disposa dels diners de les beques atorgades pel ministeri en el moment de la concessió per poder-les pagar.

Màsters amb tarifació social

La implantació del sistema de tarifació social en els màsters habilitants per a l’exercici de professions regulades continua vigent per al curs vinent. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster; pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5, del 5%.

En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita als consells socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit. En aquest sentit, el CEUCAT vol que s'estengui el model de beques equitat per a tots els màsters, també als no habilitants. El CEUCAT recorda que 17.159 estudiants estan matriculats a un màster en un centre propi i, per tant, calculen que la inversió màxima a fer per aplicar les beques equitat és de 339.078 euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article