El Bages comptarà en els propers mesos amb un servei d'assessorament pel col·lectiu LGTBI

El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa han presentat un full de ruta amb 70 accions per posar fi a la discriminació


El Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa han presentat aquest dimarts el Pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI). Es tracta d'un full de ruta amb una setantena d'accions per combatre de manera efectiva les situacions de discriminació que pateix el col·lectiu de la comarca.

Entre les accions més imminents és previst que en els propers mesos es posi en funcionament un servei d'assessorament i informació (SAI) especialitzat que ofereixi atenció integral i recursos al col·lectiu LGTBI. El document, que ha estat elaborat per una cinquantena d'agents, haurà de ser aprovat pels 30 Ajuntaments de la comarca. El pla és la culminació del projecte iniciat ara fa un any pel Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa per lluitar contra la discriminació per raons d'orientació sexual i identitat de gènere.

Amb l'objectiu de conèixer la realitat que es viu a la comarca, els ens públics van elaborar una diagnosi que va constatar la urgència de prendre mesures per evitar la discriminació. El treball ha servit per posar les bases del pla de treball que s'ha presentat aquest dimarts.

Tres objectius estratègics

El full de ruta persegueix tres objectius: combatre la LGTBIfòbia amb totes les seves expressions de discriminació; visibilitzar la diversitat afectivo-sexual i de gènere dels veïns i veïnes de la comarca; i incorporar la perspectiva LGTBI en les diferents àrees de l'administració pública.

De la formació a l'atenció

El full de ruta preveu una setantena d'actuacions. “Ha de ser l'agenda de polítiques a impulsar en els propers tres anys pels ajuntaments i el Consell Comarcal”, especifica el conseller de l'Àrea d'Acció Social del Consell Comarcal, Albert Marañon, tot afegint que inclou “des d'accions vinculades als àmbits laborals, institucional i educatiu” a altres “de més concretes que ens han de dur a una comarca més lliure de discriminacions”.

De les mesures, Marañon destaca les polítiques de formació a agents molt diversos, entre els quals hi ha el personal del mateix Ajuntament i el del Consell Comarcal. “Hi ha molt desconeixement sobre els entrebancs amb els quals es troben”, puntualitza.

Una altra de les actuacions i que, segons avança Marañon podria estar en els propers mesos en funcionament, és la posada en marxa d'un servei d'assessorament i informació (SAI) especialitzat que ofereixi atenció integral i recursos al col·lectiu LGTBI. Aquest “facilitarà l'atenció directa sobre gestions o problemes amb els quals es puguin trobar en el dia a dia”, afegeix.

Campanyes de sensibilització, tallers i activitats per a totes les edats en aquesta línia, incentivar la creació d'associacions, o disposar d'un registre d'agressions són altres de les mesures que preveu el full de ruta.

15.000 euros de l'Ajuntament de Manresa

La regidora de Dona i Igualtat de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz, ha recordat que amb l'objectiu de promoure la igualtat, el consistori compta per primera vegada aquest 2018 amb una partida de 15.000 euros per a impulsar polítiques per fer front a la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI.

Partir de zero

Cruz explica que, tal com va posar de manifest la diagnosi, pràcticament no hi ha dades sobre la realitat que viu el col·lectiu LGTBI a Bages “motiu pel qual comencem de zero”. Així, les polítiques que es despleguin de nou serviran per “posar les bases”.
Malgrat que el pla ja s'ha presentat aquest dimarts, encara s'hi poden afegir esmenes. Un cop estigui llest el document definitiu, aquest haurà de ser aprovat pels diferents Ajuntaments del Bages per poder tirar-lo endavant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article