Salut tancarà aquest estiu 1.285 llits en hospitals per atendre les urgències

El Departament reforçarà l'atenció primària i hospitalària amb 481 professionals, sobretot en zones costaneres


El Departament de Salut tancarà una mitjana de 1.285 llits durant aquest estiu als centres hospitalaris. En concret, del total de 12.978 llits disponibles al sistema sanitari públic, en mantindrà oberts el 90,1% de mitjana entre els mesos de juliol, agost i setembre, segons quina sigui la setmana. Això representa un 2% més respecte l'any passat, quan se'n van obrir el 88,1%. Durant aquests mesos també hi haurà un reforç amb 481 professionals equivalents addicionals, la majoria dels quals estaran destinats a equips d'atenció primària. El 83% dels reforços es concentraran a les zones costaneres perquè és on hi ha un major increment de la demanda assistencial durant aquests mesos.

Pel que fa als número de professionals, el CatSalut els reforça amb 481 professionals equivalents addicionals a l'atenció primària i hospitalària aquest estiu, un 4% més que l'any passat, quan el reforç va ser de 464 professionals. 410 professionals aniran a parar a l'atenció primària, quatre menys que l'any passat, mentre que 71 ho faran a l'atenció hospitalària, 21 més que el 2017. Del total, 191 seran metges, 182 infermeres, 97 auxiliars administratius i 11 corresponen a altres perfils professionals. Un professional equivalent correspon a un que faci 36 hores setmanals durant un mes.

Regions sanitàries

Per regions sanitàries, la de l'Alt Pirineu i Aran manté el 100% dels llits hospitalaris disponibles oberts com l'any passat, mentre que a Lleida estaran disponibles el 77,6% dels llits, per sota del 79,4% de l'any passat. L'atenció primària a Ponent s'incrementa en 24 metges i 24 professionals d'infermeria, que es concentraran als centres d'Alcarràs, Alfarràs-Almenar, Pla d'Urgell, Seròs, Lleida i Almacelles.

A les comarques gironines i alguns municipis del Maresme estaran disponibles el 93,7% dels llits, per sobre del 90,5% del 2017, mentre en l'atenció primària s'incrementa la dotació de professionals en 76 metges, 62 professionals d'infermeria i 45 auxiliars administratius. Aquets es concentraran als centres de l'Escala, Torroella i l'Estartit, Sant Antoni de Calonge, Palafrugell, Portbou, Llançà i Port de la Selva, Cadaqués, Roses i Empuriabrava, Sant Feliu de Guíxols i Platja d'Aro, Blanes, Pineda, Canet de Mar, Lloret centre i Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Calella.

Al Camp de Tarragona, estaran disponibles el 84,8% dels llits, un percentatge inferior al 87,3% de l'estiu passat. En atenció primària s'incrementaran 40 metges, 34 professionals d'infermeria i 25 auxiliars administratius, que es concentraran en els centres de Gimbernat, Miami Platja, Calafell, Salou, Torredembarra, la Pineda, l'Hospitalet de l'Infant, Coma-ruga i el Vendrell.

Pel que fa a les Terres de l'Ebre, els llits disponibles seran el 88,6%, vuit punts més que l'any passat, mentre que l'atenció primària s'incrementarà amb 7 metges, 7 professionals d'infermeria i 7 auxiliars administratius. Aquests reforços es concentraran als centres de Sant Carles de la Ràpita, l'Ametlla, l'Ampolla, Deltebre i les Cases d'Alcanar.

A les comarques centrals estran disponibles el 88,5% dels llits, lleugerament per sobre del 87,9% de l'any passat, mentre que a la regió sanitària de Barcelona estaran disponibles el 91,2% dels llits, per sobre del 88,7% del 2017. A Barcelona ciutat, el 93% dels llits estaran oberts, el 91% a la regió metropolitana nord i el 89% a la regió metropolitana sud. Pel que fa als reforços a l'atenció primària a la regió barcelonina, s'incrementarà amb 22 metges, 23 professionals d'infermeria i 13 auxiliars administratius, que es concentraran a Cubelles-Cunit, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Argentona, l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona.

SEM: 24 unitats addicionals

Salut també reforçarà el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) durant l'estiu, amb 24 unitats addionals de Suport Vital Bàsic i Avançat, que faran 31.812 hores. Sobretot servirà per donar cobertura a les zones de costa, en què durant l'estiu augmenta significativament la població, bàsicament a Tarragona, les Terres de l'Ebre, Garraf i Girona.

Criteris clínics

Algunes de les mesures ja s'han començat a aplicar i altres ho faran a partir de l'1 de juliol. Segons Salut, la disponibilitat de llits permetrà donar resposta tant a l'activitat programa, que disminueix durant els mesos d'estiu, com a l'atenció urgent. També remarquen que les mesures es prenen seguint criteris clínics i sense deixar de dur a terme intervencions amb ingrés i d'alta complexitat, prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica. A més, l'adequació funcional dels centres és transitòria i adaptable a les necessitats assistencials que es produeixin, permetent donar-hi una resposta adequada i flexible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article