Les ‘Kellys’ proposen crear un “segell de treball just i de qualitat” per als hotels

El col·lectiu de cambreres de pis vol que el Govern fomenti un model de turisme “respectuós” amb la ciutadania i els treballadors


Les ‘Kellys’, les cambreres de pis, segueixen denunciant les “condicions de misèria” en les que treballen en els hotels i aquest dimecres han presentat una proposta de resolució al Parlament, juntament amb Catalunya En Comú Podem, perquè el Govern es comprometi a crear un segell de qualitat laboral per als hotels que compleixin els convenis de treball.

Amb el segell, el col·lectiu de cambreres de pis vol que la Generalitat fomenti un model de turisme “respectuós” amb la ciutadania i els seus treballadors. Consideren que el turisme és un dels principals motors de l’economia catalana, amb una “importància central”, però que, en canvi, genera una riquesa que contrasta amb “la precarietat de les condicions laborals”, marcada en molts casos per la temporalitat i l’externalització. Acusen el PP de ser el responsable d’un “gran frau de llei”, la darrera reforma laboral, que ha facilitat aquesta explotació. I demanen a les administracions que combatin, en la mesura del possible, els seus efectes.

És així com insten al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Turisme i els actors socials i sindicals, a elaborar aquest segell de qualitat laboral. Per obtenir el segell, els hotels hauran de demostrar que compleixen el conveni col·lectiu, que no externalitzen serveis generals com són les cambreres de pis, que compleixen les lleis de riscos laborals, sobretot pel que fa a la sobrecàrrega, que no tenen antecedents d'accidents laborals, que ofereixen una retribució paritària als seus treballadors, que fomenten la inserció laboral de col·lectius vulnerables i que es comprometen amb un treball de qualitat i indefinit a partir dels tres anys.

A més, reclamen que cada any es facin auditories per comprovar que segueixen oferint un servei de qualitat i demanen que el segell es renovi cada tres anys. També volen que l'Agència Catalana del Turisme promocioni al seu web les empreses que obtenen el segell i que ofereixi una guia de recomanacions per als municipis.

Una campanya indefinida que comença a l’estiu

Per tal de pressionar el Govern perquè s’avingui a impulsar el segell de qualitat i per tal de visibilitzar la seva proposta, les kellys impulsaran a partir d’aquest estiu una campanya “indefinida”. El col·lectiu formarà equips d’inspecció, que es col·locaran un casc d’obra de color verd per assenyalar que es realitza una tasca de “risc”, i recorreran els hotels per saber en quines condicions es troben les cambreres de pis.

Per això, conviden als directors d’hotel que les cridin perquè puguin exercir aquesta tasca de revisió. Si l’hotel compleix, les kellys col·locaran el seu particular segell distintiu, una “kelly contenta que dona el seu vist-i-plau”. També es comprometen a llistar les empreses al seu web, per donar-les a conèixer als turistes. “La campanya la farem fins que s’acabi l’externalització il·legal de les cambreres de pis a la major part d’hotels de Barcelona i Catalunya”, han assenyalat.

Un any intens de lluites

Les kellys han aprofitat per recordar en la roda de premsa que el 2017 ha estat un any intens de lluites. Han reclamat a la Generalitat que es comprometi amb un conveni col·lectiu “digne” per al sector de l’hoteleria i han presentat al Congrés espanyol la Llei Kelly, que “segueix el seu curs”. “No ens podem aturar. Hem de ser més ràpides que el vent”, ha afirmat una portaveu del col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article