Salut prepara una cimera amb tots els agents sanitaris per “diagnosticar les mancances del sistema”

Col·legis professionals, societats científiques, sindicats i entitats ciutadanes podran participar a la futura estratègia del sector


El Departament de Salut reunirà en una cimera com a molt tard el setembre vinent, els diferents col·legis professionals, la societat científica, els sindicats i les entitats ciutadanes per tal de compartir el diagnòstic que ja es va fer en el marc del pla d'estabilitat laboral, i buscar l'estratègia per garantir el futur del sistema nacional de salut que ha de donar resposta a les necessitats de la població.

Així ho ha anunciat la consellera Alba Vergés durant la seva compareixença davant la comissió de Salut. Vergés, en la seva intervenció, ha defensat els programes iniciats pel seu antecessor, Toni Comín, i ha fixat l'estabilitat laboral entre els principals objectius del Departament, un aspecte lligat també a la renovació dels equipaments mèdics, pel qual Vergés reconeix que s'ha de fer un esforç.Vergés també ha defensat una salut comunitària, amb atenció integrada i integral i ha posat especial focus en la visió de gènere, i l'atenció dels col·lectius més vulnerables com els infants i les persones grans.

Per Vergés, la cimera de professionals serà una bona ocasió per planificar a curt termini la manca de professionals, i decidir quines mesures establir, i també fer una programació més a llarg termini. En l'exposició de les prioritats del Departament, Vergés ha situat millorar les condicions laborals dels professionals de la salut, perjudicades per les retallades, a través del pla d'estabilització que ja va iniciar Toni Comín.

En aquesta estratègia, per Vergés cal repensar els nous rols dels professionals que han de formar part del sistema nacional, com per exemple, incorporar nutricionistes, fisioterapeutes o psicòlegs, serien algunes de les mesures que es podran estudiar en un futur.

Millores laborals, atenció universal i perspectiva de gènere

En paral·lel a la millora de les condicions laborals dels professionals sanitaris, Vergés ha anunciat “esforços” per poder renovar els equipaments dels centres sanitaris. En aquest sentit, Vergés ha mostrat una línia continuista amb els diferents plans (per exemple, urgències o d'atenció primària) que va iniciar el seu antecessor, i ha defensat una “governança republicana” en la sanitat per millorar l'assistència a la població en base a una atenció integral i integrada, holística i amb un gran component comunitari.

Vergés ha volgut posar especial atenció a la “perspectiva de gènere” que es vol incorporar a qualsevol tipus de mesura del Departament i ha destacat la inclusió, per exemple, de la detecció de la violència masclista en el nou protocol de l'embaràs. Per Vergés, cal emfatitzar en l'assistència als col·lectius més vulnerables com són també els infants i les persones grans.

Per això, ha defensat un pla per atendre amb més qualitat totes les persones grans a Catalunya, independentment del territori i la seva situació laboral. Per Vergés, cal tractar bé les persones que han estat treballant perquè les generacions futures visquessin millor i considera que cal tractar-les ”amb la dignitat que es mereixen”.

Per la consellera de Salut, la recerca també ha de tenir un paper rellevant aquesta legislatura i ha anunciat continuar les estratègies de l'anterior legislatura, incloent el PADRIS i el PERIS. Considera que la recerca és una inversió i no una despesa i aposta per recerca en àmbits més enllà de la pròpia salut, com podria ser la infermeria o fins i tot la gestió administrativa.

L'oposició retreu a Vergés falta de concreció

L'oposició ha retret falta de concreció a la consellera Alba Vergés i ha criticat que no s'hagi fet referència a les llistes d'espera, a la reversió de les retallades que havia patit la sanitat pública i a la futura garantia de l'accés universal a l'assistència.

En el torn de rèplica, Vergés ha respost que tots aquests temes s'abordaran en la propera legislatura. Els grups de l'oposició també han denunciat que Vergés que no anés al consell interterritorial d'aquest dijous. La consellera ha respost que el Govern no participarà en trobades ministerials fins que no es doni la reunió bilateral entre els presidents Torra i Sánchez, perquè abans cal “normalitzar” les relacions amb l'Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article