Unes 2.000 persones surten al carrer per denunciar l'LGBTIfòbia i l'odi al col·lectiu

Una de les entitats convocades, Crida LGBTI, critica la “mercantilització” del col·lectiu amb el Pride


1.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 5.000 segons l'organització s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de Barcelona amb el lema ‘Aturem l'odi i l'LGTBIfòbia” . La comissió unitària 28J ha convocat la marxa 41 anys després de la primera manifestació amb aquesta reivindicació i han denunciat l'augment d'agressions verbals i físiques aquesta primera meitat de l'any. Així ho ha explicat Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra l'Homofòbia i de la comissió, que creu que calen polítiques per fer-hi front.

La marxa, que ha comptat amb el suport de personalitats polítiques com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el president del Parlament, Roger Torrent, ha sortit de plaça Universitat, ha transcorregut pel centre de la Rambla, on s'ha fet un record ala primera manifestació del moviment i a l'atemptat del 17 d'agost, i ha acabat a la plaça de Sant Jaume amb la lectura del manifest.

Rodríguez ha denunciat que només des de principis d'any s'han registrat fins a 50 incidències contra el col·lectiu LGTBI i per això creu que cal generar polítiques “que posin fre a aquesta xacra”. Pel president de l'Observatori creu que les persones transsexuals pateixen molta discriminació amb els drets d'admissió, i els homes bisexuals i homosexuals que pateixen interpel·lacions pel carrer i també les dones lesbianes.

També ha alertat que aquest tipus d'agressions verbals són cada vegada més freqüents en espais com és el transport públic, al tren o al metro, en persones que interpel·len parelles que es fan petons o es donen la mà. La marxa ha sortit a quarts de set de la tarda de la plaça d'Universitat i s'ha desplaçat fins a la plaça de Sant Jaume travessant la part central de la Rambla. Crits a favor de la llibertat sexual, de l'acollida de refugiats i de la no discriminació s'han pogut sentir durant tota la manifestació.

“L'Orgull no es ven, es defensa”, la crítica al Pride

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, així com altres regidors i diputats, han participat de la marxa per demostrar el seu suport amb la reivindicació del col·lectiu. Entre la trentena d'entitats que donaven suport a la marxa, Crida LGBTI ha aprofitat la convocatòria per fer una crítica a la desfilada del Pride, que ha tingut lloc també aquest dissabte a la tarda, perquè consideren que es fa una mercantilització de la reivindicació.

Maia Garaialde, portaveu, ha denunciat que la mobilització pugui incorporar patrocinadors i ha alertat que és un fet que els “fa mal” perquè es converteix en una festa una lluita reivindicativa. En aquest sentit, s'han pogut veure pancartes amb el lema “L'Orgull no es ven, es defensa”.

Un record als atemptats del 17 d'agost

La marxa ha transcorregut amb total tranquil·litat i ambient festiu i reivindicatiu. Quan la capçalera ha arribat al mosaic de Miró, davant del Liceu, un grup de noies ha encès unes bengales de fum. Eugeni Rodríguez ha recordat que va ser a la Rambla la primera manifestació del col·lectiu fa 41 anys. Els manifestants però, no s'han volgut oblidar de les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost i han fet també un minut de silenci en el seu record.

En el manifest, que han llegit membres de Gais Positius, Aprosex i la Tancada Migrant s'ha denunciat aquest augment d'agressions verbals, de mofes i de burles, i s'ha demanat nous protocols per a l'atenció sanitària del col·lectiu LGTBI. S'ha reclamat garantir la els drets laborals de totes les persones, i s'ha defensat polítiques per lluitar contra les desigualtats que més afecten les persones vulnerables. Per això, en general, han reclamant un “nou rumb” en les polítiques LGTBI per part de les administracions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article