Creix la preocupació dels barcelonins per l’habitatge i el turisme

El 48,6% dels veïns creu que la ciutat té un problema molt greu en l’accés a un pis per viure


La preocupació dels veïns de Barcelona per l’habitatge i el turisme ha anat a més durant els últims sis mesos. Segons el baròmetre municipal del mes de juny presentat aquest dilluns, ha crescut un 7,5% el neguit dels barcelonins per tot allò relacionat amb l’accés a un pis on viure, fet que ho situa com a segon problema a la ciutat.

En concret, quan s’ha preguntat als veïns expressament per qüestions relacionades amb l’habitatge, un 48,6% han assegurat que la ciutat té un problema molt greu en aquest àmbit. En paral·lel, pel que fa al turisme, els barcelonins el situen com a tercer problema al conjunt de la ciutat, mentre que al desembre era percebut com a cinquena preocupació, per darrere de qüestions com la contaminació. Mentrestant, l’encaix de Catalunya a Espanya es manté com la principal problema pels veïns, com ja ho va ser al darrer sondeig.

El baròmetre d’aquest darrer semestre –elaborat durant la primera quinzena de juny- ha inclòs un seguit de preguntes centrades en la gestió de l’habitatge, davant les quals un 42,5% dels veïns ha afirmat que la millor manera de resoldre les dificultats que té la ciutat en aquesta matèria és fent una regulació sobre els preus dels pisos, mentre que un 28,4% aposten per incrementar el parc d’habitatge social.

“Quan diem que estem davant d’una situació d’emergència habitacional, no estem exagerant”, ha afirmat el primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, en base a la preocupació expressada pels veïns a través del baròmetre, que situen aquesta matèria com el segon problema de la ciutat. Pel portaveu municipal, el resultat del sondeig emet un missatge “molt clar” cap al govern espanyol i la Generalitat. Al primer, per modificar la LAU (Llei arrendaments urbans) aprofitant el nou executiu de Pedro Sánchez, mentre que ha instat la Generalitat a invertir en ampliar l’oferta pública de lloguer social.

Sobre aquesta última qüestió, Pisarello ha defensat la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per obligar els promotors de nous edificis a destinar un 30% dels habitatges construïts a lloguer social. “No és només una proposta avalada per l’experiència de ciutats com Paris o Londres, sinó que ho està demanant la ciutadania”, ha subratllat.

El turisme segueix entre els problemes principals

Pel que fa al turisme, un 10,5% dels veïns el considera el principal problema de la ciutat, fet que el situa com a tercera preocupació general. La xifra és superior al 7,1% de veïns que l’assenyalaven com a neguit principal ara fa sis mesos –quan era la cinquena preocupació-, si bé és gairebé la meitat del 19% d’ara fa un any, quan el turisme es va situar com a problema número u pels barcelonins.

El tinent d’alcalde, però, no ha entrat extensament a valorar aquesta qüestió. A preguntes de la premsa, ha apuntat que el govern de Colau va trobar un “gran desordre” en la gestió del turisme quan va accedir a l’Ajuntament el 2015 i s’ha vanagloriat de la regulació entorn els habitatges d’ús turístics. Al mateix temps, ha admès que l’executiu té el “repte” d’aconseguir descentralitzar el turisme a nivell metropolità i diversificar també l’economia al conjunt de la ciutat.

Millora la percepció de la situació economia

D’altra banda, el baròmetre publicat aquest dilluns constata que el 59,6% dels veïns consideren que l’estat de l’economia a la ciutat de Barcelona és bo o molt bo, xifra que no es registrava des de l’any 2000, i que supera la percepció que els barcelonins tenen de l’economia catalana i espanyola. Amb tot, predominen els veïns que consideren que l’evolució dels últims anys ha anat a pitjor, si bé un 66,8% afirma que de cara al futur la situació millorarà. Pel que fa a la recerca de feina a la ciutat, un 40% assegura que les condicions han millorat respecte l’any passat.

Finalment, a l’hora de valorar quin és l’estat de la ciutat, un 29,5% afirma que Barcelona ha millorat durant l’últim any, xifra que augmenta lleugerament el percentatge del darrer baròmetre. En el cas de la visió a nivell de Catalunya, un 20,8% dels veïns creuen que l’entorn ha millorat, si bé la xifra es rebaixa a un 14,2% si es pregunta per les millores a nivell de l’estat espanyol. En tots els casos, hi ha una opinió majoritària que confia que hi haurà una millora durant el proper any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article