Unes 200 personalitats signen un manifest “en defensa de la llibertat d’expressió i els drets humans”

La iniciativa exigeix una reforma immediata de la Llei Mordassa i el Codi Penal i la limitació de la presó preventiva


Unes 200 persones vinculades al món del periodisme, la cultura, els moviments socials, l’esport i les Ciències Socials han signat el Manifest 'Drets i llibertats', en què es reclama la derogació de la Llei Mordassa, la reforma immediata del Codi Penal i la limitació de l’ús de la presó provisional.

La iniciativa pretén donar una resposta unitària a la “regressió de drets i llibertats arreu i també a l'Estat espanyol”, així com a la “repressió” que pateixen tuitaires, artistes, periodistes, manifestants i defensors dels drets humans. Ignacio Escolar, Marina Garcés, Jordi Évole, Mònica Terribas, Josep Ramoneda i Óscar Camps són alguns dels signants d’aquest manifest, impulsat per Lafede.cat.

En l'acte de presentació de la iniciativa, celebrat al Col·legi de Periodistes de Barcelona aquest dimecres, Tere Palop, vicepresidenta de Lafede.cat i Jordi Armadans, director de Fundipau, han destacat la “transversalitat” del manifest, així com la seva voluntat de persuadir els poders polítics per a corregir la present “deriva regressiva”.

L'escriptora i periodista Llucia Ramis, també participant de la iniciativa, ha assegurat que és “impossible” no signar el manifest, independentment de la postura ideològica individual de cadascú. En la mateixa línia, la cantant Marina Rosell ha expressat que “hi ha por”, però que també hi ha “molta indignació”, i el productor musical Marc Parrot ha fet èmfasi en la importància de demostrar aquest sentiment adherint-se a la iniciativa.

El manifest denuncia les “injustificades i innecessàries” situacions de presó preventiva dels “joves d'Altsasu o Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i els representants de les institucions catalanes” i expressa el seu malestar per les sentències de presó pel raper Valtonyc o el grup de La Insurgencia, “el segrest del llibre Fariña“ o la retirada per part d'ARCO d'una obra d'art “pel seu contingut polític”. El text conclou mostrant la seva preocupació per l'“escalada en l'ús d'instruments judicials que, en el marc d'un sistema polític democràtic, persegueixen silenciar la crítica”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article