Òscar Camps: “No hem rescatat 60 persones, hem deixat morir-ne 340, i més que moriran en els propers dies”

El fundador de Proactiva Open Arms carrega contra Itàlia i Malta, que els van negar l'entrada a port, i contra les polítiques de la UE


El director i fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha denunciat amb contundència les polítiques europees després que aquest dimecres al matí hagin desembarcat al Port de Barcelona 60 persones que l'ONG havia rescatat davant les costes de Líbia i ha expressat com de difícil és “suportar la pressió de tota la Unió Europea”. “No hem rescatat 60 persones, hem deixat morir-ne 340, i més que moriran en els propers dies”, ha afirmat Camps, amb referència a aquelles persones que han mort ofegades en els darrers dies quan no hi havia vaixells al mar Mediterrani que els poguessin rescatar per totes les negatives i traves que pateixen les ONG.

Camps ha carregat amb cruesa contra Itàlia i Malta, que els van denegar l'entrada a port, "dos països de la UE", ha destacat, per reblar: "Costa molt d'entendre que pugui passar això quan estàs al mig del mar. Hem arribat a Barcelona contents però tristos".

"En el mar no hi ha migrants, hi ha navegants o nàufrags. I el que rescatem són vides en perill, no migrants en perill", ha afirmat Camps, en una roda de premsa al Museu Marítim, en què ha insistit que les morts al Mediterrani continuaran i que la crisi humanitària no acaba aquí, després de l'arribada de l'Open Arms aquest dimecres al Port de Barcelona; una entrada que ha rebut una àmplia cobertura de desenes de mitjans de comunicació, alguns internacionals.

Òscar Camps ha estat acompanyat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; la directora de l'àrea de Sanitat Exterior i coordinadora del dispositiu d'arribada de la delegació del govern espanyol, Carmen Aramburu, així com els quatre eurodiputats que es trobaven en una missió d'observació en el vaixell Astral, que acompanya l'Open Arms, i entre els quals hi havia el socialista Javi López.

Camps ha agraït que aquest dimecres hagin pogut desembarcar al Port de Barcelona, especialment a l'alcaldessa de la ciutat, i ha destacat que aquest ha estat el "resultat de molts anys de picar pedra". També ha reconegut la rapidesa del govern espanyol per acceptar el seu desembarcament, però ha puntualitzat que si bé és un agraïment, també és la seva obligació. A més, ha agraït el suport d'institucions com la Creu Roja o Greenpeace, i ha fet una menció especial a Raül Romeva, que ha estava al capdavant de la conselleria d'Afers Exteriors quan Proactiva Open Arms va començar a navegar.

El fundador de l'ONG ha destacat la “valentia” del capità del vaixell Open Arms per tirar endavant les missions i ha criticat les amenaces que reben dels libis i que la Unió Europea els estigui tancant els ports. “És arriscat continuar quan et diuen que no interfereixis, que te'n vagis a la teva punyetera casa i els deixis en pau”, ha retret Camps, que ha deixat clar que, després de la 46a missió, en vindran més. “Clar que continuarem”, ha resolt.

La cara més visible d'Open Arms, que estava acompanyat per tota la tripulació, també ha carregat contra els “centenars de milers de feixistes que t'insulten i t'amenacen contínuament per les xarxes socials, fins i tot amb un ministre al capdavant”, amb referència al titular d'Interior italià, Matteo Salvini. Camps s'ha preguntat si la presència d'eurodiputats ha ajudat que aquesta vegada els hagin fet més cas i ha fet una crida perquè altres parlamentaris se'ls uneixin i ”poder continuar salvant vides”.

Colau demana a Pedro Sánchez que converteixi els “gestos” en polítiques estructurals

Colau ha afirmat que l'Open Arms és el “símbol màxim de l'esperança” en contraposició a les polítiques “de la mort i la crueltat” que apliquen al seu parer alguns estats europeus. L'alcaldessa de Barcelona ha assenyalat que fins a aquest dimecres no havien pogut rebre mai l'Open Arms després d'una missió amb persones rescatades i ha reivindicat que aquesta arribada ha estat possible per la feina feta en els darrers anys. “Si hi ha voluntat, hem demostrat que es pot fer. Tenim el deure de fer-ho i anem anys tard”, ha afirmat.

L'alcaldessa ha valorat els moviments del govern de Pedro Sánchez, a diferència de les polítiques “totalment insensibles” del seu predecessor, però ha demanat a l'executiu socialista que converteixi aquests “gestos” en “polítiques estructurals”. Colau ha denunciat l'“enorme hipocresia” d'actuar d'una manera determinada quan els casos són mediàtics i ha recordat que “totes les vides importen”. En aquest sentit ha detallat que Creu Roja ha atès 660 persones a Barcelona des de principis de juny provinents de la frontera sud, a les costes andaluses.

De la seva banda, Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, ha puntualitzat que no hi ha “un problema d'arribades massives”, sinó “un increment d'arribades de persones molt vulnerables” i s'ha referit a la triple crisi migratòria de demandants d'asil, de menors no acompanyats i de les persones que arriben a la frontera sud. “Que ningú extregui la conclusió que això respon a una arribada massiva. En absolut, no són xifres rellevants des d'un punt de vista quantitatiu per a la població de Catalunya”, ha insistit Amorós, que ha subratllat que no se solucionarà la crisi de fluxos migratoris sense la defensa dels drets humans en origen, transit i destí. El secretari d'Igualtat i Migracions ha subratllat que Catalunya “vol ser un país d'acollida” i ha puntualitzat que el que fa “por” és el rumb que està prenent Europa.

Els eurodiputats que han viatjat amb l'Astral han denunciat les polítiques europees i han reivindicat l'Open Arms com “els nostres ulls”. “Són un testimoni incòmode del que generen les nostres polítiques”, ha afirmat Miguel Urban, de Podemos. Amb Javi López i Miguel Urban, completaven la comitiva parlamentària Ana Miranda (BNG) i la italiana Eleonora Forenza, que ha admès “vergonya” per la política “de mort i racisme” del seu país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article