El nombre de famílies refugiades ateses per Càritas Barcelona creix un 45% respecte l’any passat

L’entitat exigeix un Pla Estatal de Refugiats que treballi amb processos vitals i no amb terminis rígids


Segons Càritas de Barcelona en aquest primer semestre de l’any s’ha registrat l’entrada pel Mediterrani de 42.845 persones, en contrast amb les 85.751 en el mateix període del 2017, per tant, han disminuït les entrades per mar.

Aquesta setmana han arribat al port de Barcelona de 60 persones rescatades a Líbia per l'Open Arms. Una arribada que ha estat coordinada amb les diferents administracions i entitats socials. Amb tot, Càritas alerta que “els acords inacceptables que la Unió Europea (UE) ha portat a terme amb països com Turquia i Líbia per externalitzar fronteres només fan que agreujar el drama humà d’aquestes persones” i afegeix que “no s’han promogut vies segures i legals, cosa que ha provocat que les persones arrisquin la seva vida al mar i posar-se en mans de xarxes de tràfic de persones”.

En aquest aspecte, l’acció de les entitats socials és essencial per protegir les vides de persones que fugen de la guerra i de la pobresa. “Aquestes persones necessiten vies legals i ports segurs, i rebre una acollida i una atenció adequada i digna”.

En aquest context, l’organització va posar en marxa el setembre de 2015 el Servei d’ajuda a les persones refugiades, un programa complementari al Pla Estatal de Refugi que actualment està atenent a 104 procedents de països que poden optar a asil o refugi. Aquestes persones s’agrupen en 17 famílies i són acollides en pisos de Càritas Diocesana de Barcelona, de parròquies, ordres religiosos o de particulars.

L'entitat alerta que les persones recorren als seus serveis quan finalitzen el Pla Estatal de d’Acollida a Refugiats, que garanteix una atenció d’un any i mig (dos anys en els casos més vulnerables), però,  fins i tot hi ha persones que mentre estan dins del Pla Estatal, recorren a Càritas ja que no troben feina ni un habitatge.

Un sistema d'acollida deficitari

A més, l'entitat religiosa alerta que també atén aquelles persones que durant el període que estan en el Pla no se’ls reconeix la condició de refugiat, i per tant, queden en una situació administrativa irregular. “Constatem que aquest sistema d’acollida és deficitari en recursos i no ofereix una resposta adequada a les persones. El termini és insuficient per considerar que la persona podrà iniciar una nova vida sense cap ajuda social”, expressen des d'un comunicat. “Les famílies refugiades necessiten més temps per conèixer la llengua, trobar una feina estable i comptar amb un habitatge digne”.

Per aquest motiu, les famílies acollides per Càritas compten en tot moment amb un acompanyament social per part de l’equip de professionals i voluntaris, “sense terminis i amb la finalitat que puguin conèixer la llengua per mitjà de cursos, realitzar orientacions laborals o comptar amb suport jurídic. També se’ls ajuda amb aliments, roba, suport en el pagament d’habitatge o en la recerca de feina”, expliquen des de l'entitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article