Afers Socials respon Colau i assegura que ha creat la meitat de places públiques per a gent gran per al 2018

El secretari Francesc Iglesies demana a l'Ajuntament que no utilitzi paràmetres “caducats” i l'insta a renovar els “acords satisfactoris”


El secretari d'Afers Socials i Famílies, Frances Iglesies, ha assegurat que la Generalitat ja ha creat fins aquest 2018 més de la meitat de les places públiques de residències per a gent gran previstes en el període 2015-2018. Segons ell, s'haurien d'haver creat entre 1.115 i 2.000 places, i ja en funcionen 535. Així, admet que el greu impacte de la crisi en les finances públiques no permetrà ni complir l'escenari més “moderat” de creixement de places públiques, però afegeix que la inversió social de la Generalitat a la capital del país és la més gran feta mai i duplica la mitjana de Catalunya. En tot cas, ha negat que el compromís de la Generalitat fos de 2.780 places públiques, com ha denunciat l'Ajuntament de Barcelona, ja que, segons Iglesies, aquesta xifra es basa en una programació pels anys 2008-2012 que es va fer l'any 2006, en plena bonança econòmica.

En declaracions a l'ACN, Iglesies ha volgut respondre d'aquesta manera a la tinenta d'alcaldia de Barcelona Laia Ortiz, que ha denunciat la suposada falta d'inversió de la Generalitat en places residencials públiques per a gent gran a la ciutat. Iglesies ha demanat a Ortiz que no utilitzi “papers mullats” i una programació caducada com la del 2008-2012.

Per això, ha dit que de les entre 1.115 i 2.000 places públiques previstes a la ciutat per la programació 2015-2018, el 2017 ja estaven en funcionament un total de 535, més de la meitat de l'escenari més moderat. No obstant, abans que acabi aquest any és molt poc probable que es posin en marxa tota la resta.

Respecte el conveni del 2005 entre ambdues institucions, Iglesies ha explicat que preveia 12 residències amb uns altres 12 centres de dia associats. D'aquests, en funcionen cinc, s'està a l'espera de la licitació per part de l'Ajuntament de dos més, i la resta han tingut problemes urbanístics que els han descartat. Ortiz ha explicat que el conveni preveia deu residències i només en funcionen quatre, i que la resta estan pendents de la licitació de la Generalitat.

En tot cas, Iglesies creu que ciutats com Barcelona no tenen prou sòl per fer tantes residències, i que cal apostar per una complementarietat entre els centres de dia i els Serveis d'Atenció Domiciliària (SAD) i la teleassistència avançada, per tal de no institucionalitzar la gent gran i no treure'ls del seu entorn familiar, veïnal i social.

Així, el secretari ha explicat que entre el 2016 i el 2017 la Generalitat va augmentar un 73% la inversió destinada al SAD de Barcelona, cosa que duplica la mitjana de creixement d'inversió a Catalunya, i s'ha passat de 14 a 25 milions d'euros.

Pel que fa a la inversió social general a la ciutat per part de la Generalitat, Iglesies també ha dit que mai havia estat tant gran com en el període 2016-2017, ja que ha passat dels 44 als 60 milions d'euros, un "augment espectacular" del 35% que duplica el creixement a tot Catalunya.

Tot i criticar les queixes de l'Ajuntament, Iglesies ha volgut recordar que cada any han aconseguit acords "satisfactoris per les dues parts" per a inversió social en els diversos organismes bilaterals que comparteixen. La propera programació de places públiques serà pel període 2020-2023 i es presentarà l'any vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article