L'Arnau de Vilanova potencia que els pacients de l'UCI gaudeixin de la música i dels seus animals de companyia

L'hospital lleidatà vol fer més amena l'estada a malalts i famílies en el marc del model d'humanització a les unitats de cures intensives


L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida vol potenciar en un futur que els pacients de la unitat de cures intensives (UCI) puguin gaudir de musicoteràpia, és a dir que músics interpretin música en directe a les persones ingressades per afavorir la seva relaxació. En aquest mateix sentit, els responsables de l'UCI també plantegen la possibilitat que els pacients puguin mantenir contacte amb els seus animals de companyia com a mesura terapèutica.

L'hospital lleidatà ja va provar aquesta iniciativa l'estiu passat en un pacient, i l'objectiu és que de ser una excepció pugui acabar convertir-se en un fet habitual.

Es tracta de dues propostes, la viabilitat de les quals l'Arnau de Vilanova vol estudiar en el marc del model d'humanització que ha posat en marxa a les UCI d'adults i de pediatria. Es basa en l'atenció integral dels pacients atesos, dels seus familiars i dels professionals sanitaris, amb l'objectiu de millorar la qualitat humana del servei.

El model, que ja s'aplica des de fa més temps a l'UCI pediàtrica i més recentment a l'UCI d'adults, aposta per una millora de la qualitat humana del servei, per la reducció dels nivells d'estrès que suposa per a pacients i familiars l'ingrés en aquestes unitats, per la importància de la participació de la família en la cura i l'atenció de la persona ingressada i per facilitar l'adaptació a l'ingrés hospitalari.

En aquesta línia, s'ha creat el Grup d'Humanització de les Cures Crítiques, integrat per metges, infermeres i auxiliars, que treballa de forma multidisciplinària amb l'objectiu de potenciar i consensuar les mesures més adients que millorin l'assistència sanitària des d'un punt de vista humà, juntament amb l'interès i el coneixement de les opinions i necessitats que manifesten els pacients i les seves famílies.

L'UCI d'adults, ubicada a la sisena planta de l'hospital lleidatà, va posar en marxa -coincidint amb l'estrena a principis d'any dels nous i més amplis boxs- un seguit de mesures que afavoreixen la humanització del servei, entre les quals destaca el fet que un acompanyant habitual pugui ser amb el pacient durant les 24 hores, a més de l'ampliació de les visites generals per als acompanyants no habituals fins a gairebé 6 hores.

Altres mesures passen per respectar la intimitat, amb habitacions individuals i la possibilitat fer opacs els vidres amb persianes; millorar la comunicació pacient-professional-família amb sistemes electrònics de comunicació augmentada en casos especials (com ara tauletes tàctils), i assegurar el benestar del pacient amb analgèsia adequada i sedació lleugera en els casos adients. Així mateix, també es permet la visita, prèviament consensuada, de menors de 12 anys; es facilita una atenció psicològica o espiritual.

El model d'humanització contribueix a prevenir el deliri en els pacients

Segons el cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova, Jesús Caballero, una dels principals beneficis que ha comportat la nova UCI –dotada d'espais més amplis-, així com aquest model d'humanització ha estat prevenir el deliri, amb foment del son nocturn, evitant l'excés de soroll (amb conscienciació i sistemes electrònics visuals), la regulació de la llum artificial, la mobilització precoç i els elements d'entreteniment i orientació, com ara fotos, televisió intel·ligent, música, rellotge amb calendari, entre altres aparells.

Així mateix, l'UCI de Pediatria també porta a terme un seguit de mesures que segueixen aquesta línia d'humanització. I és que els nadons prematurs que ingressen en aquesta unitat també requereixen unes atencions especials, així com les seves famílies. Des de fa anys, l'OMS i la UNICEF han posat en marxa la Iniciativa per a la humanització de l'assistència al naixement i la lactància (IHAN), que consta de quatre fase de les quals l'Arnau està iniciant la tercera. Aquesta iniciativa pretén afavorir les pràctiques que protegeixen, promouen i donen suport a l'alletament matern de forma exclusiva des del naixement.

Juntament amb aquesta iniciativa, s'utilitzen les cures centrades en el desenvolupament i la família, amb l'objectiu d'actuar segons les necessitats de cada pacient, adaptant les cures a les circumstàncies del moment i utilitzant la metodologia del Programa d'assessorament i cura del desenvolupament individualitzat del nounat, Newborn Individualized Developmental Care Assessment Program (NIDCAP), en què s'està formant el personal de neonatologia amb professionals de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Elnou model afavoreix que més nadons abandonin l'UCI sense seqüeles

En aquesta línia d'humanització de la Unitat de Neonatologia, els professionals treballen perquè les cures centrades en el desenvolupament permetin que l'entorn del nadó prematur sigui el més similar possible a l'ambient intrauterí, el més òptim per al desenvolupament del sistema nerviós central del nadó, segons ha explicat Eduard Solé, cap de servei de Pediatria. Així, s'aconsegueix que cada cop siguin més els nadons que abandonen la unitat sense seqüeles, ha destacat Solé.

Les mesures que ja s'han posat en marxa passen per evitar l'estrès nociu per als nounats, com ara llum i sorolls (en les unitats, les incubadores estan tapades i es manté un control del soroll ambiental); evitar maniobres incomodes i/o doloroses (fer-les administrant analgèsia i mètodes no farmacològics de control del dolor, de manera agrupada i quan el nadó està més receptiu); realitzar altres tècniques i exploracions en moments en què el nadó està preparat, respectant els seus ritmes de son-vigília; controlar la postura dels nadons, que els permeti mantenir conductes autoreguladores, i, sobretot, involucrar la família en les cures dels nadons, amb la potenciació del mètode cangur i la participació dels pares en totes els procediments que es practiquen.

Reclamen la remodelació de l'UCI de Pediatria

Per assolir-ho, l'UCI de Pediatria està oberta les 24 hores del dia als pares, amb horaris de visita per als familiars, incloent-hi els germans. Aquestes activitats estan encarades a disminuir l'impacte que la prematuritat té en el desenvolupament dels nadons i en la família, permetent que aquest nadó se senti com un membre més de la família des del primer moment, i que els pares es facin partícips de les seves cures.

Tot i això, Solé ha exposat que, per potenciar més aquesta humanització en el servei que s'està oferint, serà necessària la remodelació i ampliació de l'UCI de Pediatria, un projecte que es reclama des del centre hospitalari per al qual no hi ha data.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article